socha sv. Floriána

V centru obce v mírně svažitém terénu umístěna socha sv. Floriána. Sokl je umístěn na podestě čtvercového půdorysu o jednom schodišťovém stupni. Vysoký ořímsovaný sokl je členěn na přízemní pravoúhlou část, oddělenou profilací od ustupující středové části a završeného vyloženou profilovanou zalamovanou římsou. Nad korunní římsou se pak zvedá obdobně členěný nástavec přibližně čtvercového půdorysu. V předním poli soklu je vysekaný nápis ve znění: SVATÝ FLORIÁNE/ ORODUJ/ ZA NÁS. Nástavec je členěn vpadlými poly rytých rámů, doplněný na přední straně reliéfem dvojice puttů. Pole bočních stran jsou napravo opatřeny reliéfem sv. Jana Nepomuckého a vlevo reliéfem Nejsvětější Trojice. Ve vrcholu je umístěna socha světce. Ikonograficky ustáleného pojetí vojína ve zbroji s praporcem, brněním a helmicí. V pravé ruce drží nádobu s vodou, kterou hasí motiv hořísí budovy, symbol ochránce proti požáru. Hmotově otevřená figura, výrazně statická s mírným náznakem kontrapostu, je obrysově uzavřena pandánem pláště, spadajícího v téměř rovné kaskádě k nohám. Hlava se mírně naklání k pravému rameni a zvýrazňuje moment esovitě prohnuté vertikální osy figury. V případě plošného ostře sekaného abstrahujícího reliéfu Svaté Trojice je patrnný inspirační zdroj v lidovém řezbářství ( zřejmě dřevěných křížů). Ztvárnění sochy sv. Floriána se přidržuje pojetí staršího ustáleného ikongrafického schematu římského vojáka ve zbroji s praporcem a zhášeným ohněm nízké stavby. rozměry: sokl cca 0,4 . 0,4 m, výška cca 2,5 - 3 m materiál: kámen - pískovec