kostel P. Marie Sněžné

Na svahu kopce v části zvané na Maleniskách umístěna jednolodní orientovaná stavba s půlkruhovým závěrem kněžiště. Dominantní průčelní fasáda je zdůrazněna čtyřmi přízedními pilastry na vysokém přízedném soklu s římsovými hlavicemi. Osově na střed je proomena hlavním vchodem s jednoduchým pravoúhlým ostěním s vytaženými uchy s kapkami, k němuž vede rampa o šesti schodišťových stupních. V ose nad vchodem je proraženo malé obdélné okno. Nad vrcholovou profilovanou korunní římsou pokračuje stupňovaná atika s přízedními pilastry kolem středové osy s nikou, završenou konchou a umístěnou sochou Panny Marie. Atika štítu je doplněna po stranách dvojicí volut a ve vrcholu nad římsou trojúhelníkový štítem se štukovým oválným rámem. Nad štítem se zvedá čtyřboká otevřená malá zvonice, dříve dřevěná , nyní krytá plechem s báňovou střešní konstrukcí. Boční fasády jsou členěny stejně jako průčelní přízedními pilastry vysokého řádu s římsovou hlavicí. Jižní fasáda je prolomena dvěma okenními osami. V jedné je slepé pravoúhlé okno se šambránou a parapetní návojovou římsou. Druhé okno je opatřeno šambránou s půlkruhovým zaklenutím. Na této straně je k hlavní lodi přičleněna sakristie na přibližně obdélném půdorysu s pravoúhlým vchodem a kamenným ostěním s ušima a nad ním umístěným oknem. Boční fasáda je opatřena v patře dvěma okenními osami s pravoúhlými okny s osazenou mříží pravoůhlé osnovy. Fasáda kněžiště je členěna lizénami. Jsou prolomeny tři okenní osy s vždy jedním pravoúhlým okenním otvorem půlkruhovitého zaklenutí. Severní boční fasáda je pročleněna třemi okenními osami opakující u jednotlivých velkých oken tvarovou modifikaci okenní šambrány. Část presbytáře se pomocí profilace oproti lodi rozšiřuje. Podstřešní profilovaná korunní římsa nese sedlovou střechu nad kněžištěm zvalbenou. Hlavní loď je zaklenuta společně s presbyteriem jedním polem pruské klenby a konchou mezi dvěma pasy dosedajících na pilastry s podnoží, patkou a vyloženým kladím. Sakristie je zaklenuta valenou klenbou a výsečemi, v patře se pak nachází plochostropá oratoř. Do prostoru lodi se oratoř otevírá velkým oknem s půlkruhovým záklenkem. Hlavní obdélníková loď je zaklenuta dvěma poli valené klenby s výsečemi dosedajícími na kanelurované přízední pilastry s podnoží a hlavicemi s volutou a andílčími hlavičkami ve vyloženým kladím. V západní části lodi je zděná kruchta, spočívající na dvou čtyřbokých pilířích, podklenuta třemi poli křížové klenby. materiál: kámen, cihla, omítka, krytina - eternit, plech, pálená taška