ohradní zed s brankou

Ohradní zeď s brankou vymezuje bývalý hřbitov kolem kostela. V půdorysu má tvar prodloužené kapky, jejíž špička je stočena k severu a tam uťata později postavenou hrobkou hrabat Chotků z Chotkova a Vojnína. Mezi závěrem kostela a hrobkou se rozkládá největší část bývalého hřbitova. Ve zdi jsou dnes osazeny dva renesanční portály, které pocházejí z kostela sv. Vavřince z Hrbovic u Českého Újezda, který byl v roce 1967 zbořen. První je osazen na jižním konci východní strany zdi, před vnějším schodištěm vedoucím na oratoř kostela, druhý je osazen u severního konce severozápadní strany zdi, při hrobce hrabat Chotků z Chotkova a Vojnína. Zeď je postavena ze smíšeného zdiva tloušťky cca 60 cm a je hladce omítnuta. Její koruna je kryta na plocho položenými dovnitř vyspádovanými cihlami. Branka je ve zdi prolomena na jižní straně, před hlavním vchodem do lodi kostela. Zeď nad ní je asi o metr vyšší a je zakončena neúplným segmentovým okřídleným frontonem. Původní profilaci má fronton zachovánu pouze na vnitřní severní straně, na vnější jižní straně byla tato několikrát neodborně opravována a vždy nepatřičně zjednodušena. Vlastní branku tvoří dvoukřídlé levé dovnitř otvíravé svlakové dveře na vnější straně opatřené rámy se šesti výplněmi. Na vnitřní straně mají krabicový zámek barokního tvaru s pouze klíčovým štítkem na vnější straně a jsou osazeny v jednoduchém goticko-renesančním pískovcovém ostění zaklenutém plným obloukem. Na východní straně nedobíhá zeď až k hraběcí hrobce, ale je od ní oddělena na celou výšku prolukou vyplněnou novodobou železnou kovářsky zhotovenou a svařovanou mříží. Při vnitřní straně zdi stojí asi deset klasicistních či pozdně klasicistních pískovcových náhrobků z doby od konce 18. do doby kolem poloviny 19. století, v různém stupni zachování. Krom toho je z vnitřní strany do zdi zazděna mramorová pamětní deska.