panský zemědělský dvůr

Někdejší panský dům (tvrz či zámeček) je situován na návsi, napravo od hlavní komunikace, v těsném blízkosti jižního průčelí kostela a svým hlavním průčelím se stejně jako kostel obrací směrem na západ. Jedná se o volně stojící, jedno-, resp. dvoupatrovou budovu, vyzdviženou na půdoryse příčně orientovaného obdélníka, k jehož východní straně přiléhá nepravidleně utvářená srostlice místností. Hlavní průčelí je celkem sedmiosé a v přízemí jeho ústřední osy je prolomen hlavní vstup do budovy. Pravoúhlý vstup je přístupný po představeném dvouramenném schodišti, jehož ramena mají po šesti (boční schodiště) či sedmi (schodiště u hlavního vstupu) stupních. Na vnější straně je schodiště vymezeno zděnou, polygonálně zakončenou zídkou, v jejímž středu je prolomena mělká, půlkruhově završená nika. Vstup je na každé strěn lemován třemi symetricky rozloženými obdélnými okny, z nichž obě krajní jsou zazděná a jsou pouze naznačena výklenkem (jedná se o úpravy z doby po roce 1966, kdy vznikl původní evidenční list budovy). Druhé okno zleva vzniklo teprve dodatečně změnšením původního bočního vstupního otvoru. Před oknem je proto také představeno obdobné schodiště jako před hlavním vchodem. První patro je rytmizováno menšími obdélnými okny, situovanými v osách oken a vchodu přízemí. Okenní otvory jsou rámovány v omítce provedenými pásy bílé barvy. Hlavní vstup je zasazen do zděného edikulového portálu, který je tvořen dvěma postranními pilastry s římsovou hlavicí, jež nesou kladí, sestávající z jednoduchého architrávu, hladkého vlysu a výrazně vyložené, profilované římsy. Stejným rámcem je opatřeno také druhé okno zleva - pozůstatek původního vstupního otvoru, a symetricky k němu tak bylo vyřešeno také oránování druhého okna zprava, jehož pilastry byly protaženy dolů až na úroveň terénu. Zbývající plochy fasády jsou hladké a šedou barvou je na nich zvýrazněna podezdívka budovy. Podle původního evidenčního listu z roku 1966 byly fasády završeny profilovanou podstřešní římsou, která dnes zcela chybí. Mezi okny přízemí a prvního patra se táhne výrazný novodobý nápis: Hostinec u Rudolfa Purkrabího z Donína. Řešení jižní a severní boční fasády je výsledkem celkové úpravy z doby po roce 1966 a také zde se nachází reklamní nápis. Na severovýchodní nároží budovy navazuje nesymetricky utvářená srostlice jednopatrových prostor, jejichž vzhled je stejně jako vzhled fasády obrácené na západ směrem do dvorku silně poznamenám novodobými úpravami. Hlavní budova ja završena valbovou střechou; na srostlici prostor je střecha sedlová. Některé místnosti přízemí jsou opatřeny valenou klenbou s výsečemi. Materiál: smíšené zdivo; hladká omítka žluté barvy, okna bíle orámovaná, podezdívka vyznačena šedou; šedou natřeny také čelní stěny schodišť, jejich niky jsou odlišeny žlutou barvou. Krytina: eternit.