fara

Volně stojící jednopatrová budova, která se svým hlavním průčelí obrací do prostoru návsi a směrem ke kostelu (tedy směrem na východ). Situována je nalevo od hlavní komunikace. Jedná se o barokní novostavbu z let 1755-1759 (lokace původní farní budovy není přesně známá), která byla zbudována u příležitosti znovuobnovení fary v Tlumačově roku 1755. Budova je vyzdvižena na půdoryse příčně orientovaného obdélníka. K jeho severozápadnímu rohu, který byl nejspíše dodatečně mírně rozšířen, se přimyká užší novodobé přízemní stavení, táhnoucí se směrem k západu. Na něj navazuje ohradní zídka, ve které je těsně při stavení prolomena vstupní branka vedoucí do farní zahrady. Hlavní průčelí je celkem trojosé, přičemž v přízemí ústřední osy je prolomen hlavní vstup do budovy. Pravoúhlý vstup je rámován zalamovaným kamenným ostěním s lištou a uchama s kapkou. V nadpraží je na ostění vyryt majuskulní nápis, udávající dobu dokočení budovy: A VIRGINEO PARTU MDCCLIX. V ose nad portálem je situováno obdélné okno, opatřené hladkou lištovou šambránou. Boční plochy fasády jsou řešeny symetricky a na jejich osách jsou v obou podlažích umístěna stejně řešená okna se šambránami. Do oken přízemí jsou osazeny košové mříže. Zbývající plocha fasády je hladká a v její spodní části je nátěrem růžovo-hnědé barvy naznačena podezdívka budovy. Nevysoko nad okny se po celém obvodu budovy táhne jednoduchá kordonová římsa, nad kterou následuje bohatě profilovaná, vyložená korunní římsa, která fasádu završuje. Boční fasády i zahradní fasáda budovy jsou také trojosé a jejich okna mají stejnou podobu jako okna fasády hlavní (na zahradní fasádě jsou některá okna zazděná; na severní fasádě je částečně zazděné okno v přízemí severozápadního nároží). Plochy fasád jsou také řešeny stejně. Na severní fasádě jsou okna přízemí rovněž opařena košovými mřížemi. Nároží budovy jsou zkosená. Budova ja završena valbovou střechou, na jejímž hřebeni jsou osazeny dva komíny. Přízemí je zaklenuto valebou klenbou, první patro je plochostropé (údaje o interiéru jsou převzaty z původního evidenčního listu z roku 1966; ověřeny budou při revizi movitých KP, která je plánována na rok 2008). Farní komplex uzavírá ohradní zeď prolomená bránou vsazenou mezi dva ořímsované pilíře. Brána je opatřena trojúhelníkovou stříškou krytou břidlicí. Ve dvoře fary se nalézají hospodářské budovy, které jsou v havarijním stavu a nepodléhají památkové ochraně. Materiál: smíšené zdivo; hladká omítka žluté barvy, šambrány a římsa bílé, podezdívka růžovo-hnědá; vstupní portál - kámen (pískovec) Krytina: bobrovka.