socha sv. Josefa

Na okraji obce v předzahrádce obytného domu při komunikaci z Velkého Ořechova k Dobrkovicím umístěna socha sv. Josefa. Na kruhové základně o jednom schodišťovém stupni umístěn přibližně válcový výškově profilovaný sokl. Přízemní část soklu pravoúhlá po obvodu čtyřikrát vyložena a oddělena profilací od středové části soklu. Střední část je na čtyřech stranách doplněna vyloženými ztlačenými volutovými křídly s vegetabilním dekorem zvonkového závěsu. Zaoblená pole mezi nimi jsou opatřena akantovými kartušemi nápisových blan v nízkém reliéfu s motivem kardinálského klobouku ve vrcholu a v zadní části ve vrcholu zavěšeným motivem čabrak. V přední části je v kartuši rytý nápis ve znění: I A H HIC STAT LILIATVS SPONSVS DESPONSTATAE VXORIS SVAE MARIAE IOSEPH Sokl je zakončen vyloženou profilovanou římsou, nad níž je na nízké podnoži umístěn socha světce ve výrazně podživotní velikosti. Postavou probíhá výrazný esovitý pohyb s nejistým kontrapostem s vahou na zakročené levé noze a pokrčeným vysunutým kolenem pravé nohy. Sv. Josef je oděn v přiléhavý šat hladkých plošných řas, hmotově nakupený v horní polovině těla. Plášť, přehozený přes rameny a paže, splývá přes levé rameno k pravému boku. V náruši drží polosedícího Ježíška a pravicí přidržuje plášť pod nožkama dítěte. V levé ruce drží květ lilie. Levice dítěte se přidržuje světcova pláště. Hlava je vzpřímena s pootočením k Ježíškovi a paprskovou svatozáří. rozměry: sokl průměr cca 0,3 - 0,4m, výška cca 3,5m materiál: kámen - pískovec