zámek vč. zámecké kaple

Zámek ve Vizovicích má trojkřídlou dispozici s čestným dvorem obráceným na východní stranu. Všechna tři křídla jsou dvoupatrová. Na východní straně jižního křídla je situována velmi rozměrná zámecká kaple, v západním křídle je nad přízemním průjezdem hlavní sál, prostupující výší prvního a druhého patra a navenek zvýrazněný z fasády zámku vystupujícím trojbokým rizalitem. Ve freskové výzdobě hlavního sálu datovaného letopočtem 1757 přicházejí ke slovu některé klasicistní prvky. Na nádvorní straně zámku jsou v jednotlivých křídlech umístěny chodby, z nichž jsou přístupny jak místnosti, tak topné komory. Sochařská výzdoba zámecké kaple je dílem Ondřeje Schweigla (1753-1812), stejně jako sochy gladiátorů před západním průčelím zámku. Poměrně strohé vnější fasády zámku patří na Moravě k nejvýraznějším ohlasům francouzského klasicismu doby Ludvíka XVI. Stavebníkem zámku ve Vizovicích byl Heřman Hannibal z Bluemegen, v padesátých letech probošt kolegiátní kapituly na Petrově v Brně a později biskup královehradecký. Pro Bluemegena projektoval Grimm také přestavby a úpravy kapitulního paláce a budovy vikariátu v Brně. První projekt vizovického zámku pochází zřejmě ještě z roku 1749, ale vzhledem ke stavebním přestávkám vynucenými nejastnostmi s demolicí staré kaple na místě, kde se zámek budoval, se jeho dokončení protáhlo až do roku 1777. Toto dlouhé časové rozpětí se vepsalo i do podoby fasád zámku, které jsou již zcela klasicistní - spatřujeme tu například festony v nadokenních polích. Řešení budovy je ale ještě v mnohém tradiční. Hlavní etáž - piano nobile - je situováno zcela v barokním duchu do prvního poschodí. To je také podstatně vyšší než přízemí a druhé patro. Dispozice se rozvíjí ze středního sálu vystupujícími třemi boky z těla stavby. Po jeho stranách jsou tzv. triády - trojice místností. Jsou přístupné nejen ze sálu, ale i z velkoryse dimenzované chodby procházející na nádvorní straně všemi křídly. Toto půdorysné řešení je přehlednější a jednodušší, ale z vývojového hlediska konzervativnější. Není možná náhodné, že zadavatel z kruhů vysokého duchovenstva tu dal stavět zámek, jehož dispoziční uspořádání poněkud připomínalo klášter s ambity na nádvorní straně. Rizalit završen nízkým trojúhelníkovým štítem, ve vrcholu erb pánů z Vizovic. Po stranách erbu po jednom sedícím puttu. Podstřešní profilovaná římsa nese střechu mansardovou. Místnosti klenuté, v poschodí štukový dekor, druhé patro plochostropé. Materiál: kámen, cihla; krytina: taška, plech