mariánský sloup

Pískovcový sloup je umístěn v centru Masarykova náměstí, těsně u hlavní komunikace. Prostor kolem něj se parkově upraven. Sloup osazen na základně, kterou tvoří čtyřdílný sokl s přízedními pilíři, ve tvaru rovnoramenného kříže. Sokl s pilíři je ukončen vyloženou profilovanou římsou. Na severní straně soklu je nápis: POSTAVENO R 1690 OBNOVENO R 1905 OBNOVENO R 1940 OBNOVENO R 2000 Na bočních stranách soklu jsou dva reliéfně provedené erby se znaky pánů z Vizovic. Na jednotlivých pilířích jsou umístěny sochy světců: sv. Jan Nepomucký, sv. Václav, sv. Florián a sv. Prokop. Sloup stojí na pravidelném čtyřbokém podstavci se zrcadly, kde je v přední části upravena kovová konzola na zavěšení lucerny (lucerna zde dnes není). Hlavice sloupu je kompozitního řádu, na něm na kruhové základně ve tvaru polokoule stojí socha Panny Marie Bolestné. Světice je v podživotní velikosti v bohatě nařasené a rozevláté drapérii a s pláštěm přes hlavu sepnutým pod krkem. Hruď má probodnutou mečem z pozlaceného kovu. Panna Marie má dynamicky prohnutou figuru, od vystouplého pravého kolena vede záhyb látky k sepjatým rukám na boku, linie pokračuje až k doleva nakloněné hlavě P. Marie. Ta je ozdobena svatozáří se šesti hvězdami z pozlaceného kovu. Materiál: kámen - jemnozrnný a hrubozrnný pískovec