strážnice u metujského mostu

Půdorysně obdélná přízemní stavba s přístavkem na SZ nároží, Zděná cihelná s pískovcovými ostěními otvorů, hladce omítaná v zlatě okrové a bílé barvě. Hlavní východní průčelí původně s pěti arkádovými oblouky s patečními římsami a vrcholovými klenáky. Jižní dva oblouky zazděny v líci s okenními otvory. Za arkádou průčelí členěné obdélnými okny a pravoúhlým vchodem. Severní průčelí s obloukem arkády bez říms a klenáku, v západní části okno bez šambrány. na přístavku dvě malá ona různých formátů. Západní průčelí s čtyřmi obdélnými okny bez šambrán, okna dělená na šest tabulí s poutcem v horní třetině. Západní průčelí přístavku s pravoúhlým vratovým otvorem při jihozápadním nároží a obdélným vstupem na půdu pod střechou u severozápadního nároží. Při jižním průčelí nízký přístavek se strmou pultovou střechou a vstupem od východu. Střecha sedlová krytá bobrovkami na husté laťování, na přístavku nízký pult krytý plechem. V západní střešní rovině pod hřebenem cihelný neomítaný komín.