socha sv. Marka

Podstava, na níž spočívá socha sv. Marka, sestává ze soklové patky, těla s volutovými křídly, římsové hlavice těla a široké podnože bezprostředně pod sochou. Evangelista sv. Marek, zjevně ve vytržení, s bradou porostlou vousem a s výrazem, z něhož je patrné plné soustředění, sedí na nízkém sedátku. Levou rukou přidržuje rozevřenou, na klíně při levém boku položenou knihu. Pravou ruku pozvedá a chystá se nejspíše zapsat zjevený text evangelia. Plášť, do něhož je oděn, je rozvrstven bohatou, ostře řasenou draperií. U pravé nohy sedátka leží lev, atribut evangelisty sv. Marka. Reliéfy a dekorativní motivy: * včele římsové hlavice - dekorativně rozvinutá rokajová mušle zakončená plaménkovým motivem * včele těla - prázdná zrcadlová plocha ve tvaru kartuše, rámovaná svazečky květin a mušlovými a plaménkovými motivy * včele volutových křídel - rokajové úponky a hřebínky * z boků volutových křídel - rokajové hřebínky Nápisy: * včele těla, v kartuši, býval údajně barvou psaný nápis (R. Zrůbek, 1996, s. 15) - Nebe a Země pominou, ale slova má nepominou. * na zadní straně těla byl údajně nápis - "...roku 1779 dal pan Hájek vystaviti statui svatého Marka, měsíce apríle, dne 25. jmenovitě, když šli do Javornice na pout, v neděli se trefilo." (R. Zrůbek, 1996, s. 31, pozn. 17.)