zámek čp. 1

Mohutná dvoupatrová trojkřídlá soliterní (na SV a JZ spojena nižšími krčky s dalšími stavbami areálu) stavba převážně omítaná (omítka vápenná, nátěr: podklad světle okrový, detaily jasně cihlově červené, vpadlé rámce světle modré, přízemí v barvě pískové, na J a JV průčelí - červený podklad s bílými detaily, na nádvorních průčelích východních křidélek bílý podklad s červenými detaily, arkády a portály v přírodním pískovci. Dispozice převážně dvoutraktová, s otevřenou arkádovou chodbou při nádvoří, kraťoučká křídla, vybíhající proti sobě při mezeře na východní straně, mají v západní části schodiště. Západní průčelí: devítiosé, řešené jako severní. V přízemí pod 1. osou jsou 2 okna, v 8. ose zčásti zazděno, 9. osa neobsazena. pravá část průčelí zakryta další částí areálu. V 1. patře v 9. ose jen prosté okno, nesdružené, ve 2. patře navíc sdružená okna za 8. a 9. osou (poslední slepá). V přízemí za 7. osou pravoúhlý profilovaný portálek s ušima. Jižní průčelí: dvanáctiosé, vpravo nad klesajícím terénem i úroveň sklepa s mírně šikmo hrubozrnnou stěnou, ukončenou římsou. přízemí s bosáží, v patrech bosované nárožní liseny a pásové podokenní a mezipatrová římsa. Okna sklepa v 9. a 12. ose v bosovaných šambránách a s mřížemi, v přízemí okna v šambránách s lištou a svazkovým klenákem na všech stranách, okna pater v hladkých šambránách a s mřížemi, v přízemí okna v šambránách s lištou a svazkovým klenákem na všech stranách, okna pater v hladkých šambránách a s nad a podokenními výplněmi s obdélnými vpadlými rámci, takže okna a výplně tvoří svislé pásy. V 6. ose v 1. patře balkon na čtyřech kamenných krakorcích, s kovovým zábradlím. Východní průčelí jižního křídla: pětiosé, řešené jako jižní průčelí, bez balkonu, ve sklepě 1. a 3. osa slepá. V 5. ose v přízemí a 1. patře okna s barevným ornamentálním zasklením do olova (geometr. a rostl. motivy). Severní průčelí JV křidélka: tříosé, s pásovými římskami mezipatrovými a pod okny přízemí a 1. patra přerušovanými mezi osami a na krajích pilastry, již se nad parapety oken 1. patra zdvojují s kompozitními hlavicemi. Okna v profilovaných šambránách, na nichž na hladkém vlysu nasazeny v přízemí přímé římsy, v patrech střídavě segmentové a trojúhelné frontony. V patrech podokenní výplně s vpadlými obdélnými poli. V přízemí v 1. ose okno zaslepené, ve 2. ose pravoúhlý profilovaný portál s ušima a kapkami, v 1. ose patra barevná vitráž (P. Marie s Jezulátkem). Západní průčelí JV křidélka: dvouosé, řešené jako předchozí (pilastry se ale v patrech nezdvojují), pravá osa zaslepena Jižní, západní a severní strana nádvoří: tvořena pískovcovými arkádami, toskánské sloupy nesou v přízemí a 1. patře půlkruhové oblouky s archivoltou s lištou, ve 2. patře přímé kladí, nad ním omítaný vlys s tryglyfy. Zábradlí v patrech kamenné, balustrové. Na jižním křídle a přilehlém poli západního křídla odlišný kamenořez cviklů. Západní průčelí SV křidélka: jako západní průčelí JV křidélka, obě osy zaslepeny. Jižní průčelí SV křidélka: trojosé, řešené jako severní průčelí, JV křidélka, na nároží však není bosovaný opěrák, otvory zaslepeny. V průčelí severního křídla: řešené jako severní průčelí, v přízemí 4 okna, v patrech 3 osy oken sdružených. S t ř e c h a: valbová, krytá dvojitými bobrovkami, členěná řadou ozdobných vikýřů se sedlovými stříškami a oplechovanou čelní stranou s volutami po stranách ukončujících tympanonem a množstvím zdobných omítaných komínů, zčásti s vykrajovanými hlavami, zdobené římskami a červeno - bíle malovanými rámci. E x t e r i é r: profilovaná podstřešní římsa, okna šestitabulková, převážně dvojitá, vnější v líci, zčásti dosud z profilovaných prvků. Severní (vstupní průčelí): sedmiosé, přízemí s omítkovou rustikou, patra zdobena vpadlými vykrajovanými rámci, vždy v pruhu pod a mezi okny. Okna v profilovaných renesančních ostěních s nasazenou přímou profilovanou římsou, v přízemí prostá (1. osa zakryta spoj. krčkem, mezi 6. a 7. osou okno navíc), v patrech tvoří všechny osy okna sdružená. Na 4. ose přízemí vstupní portál : pravoúhlý náběžními římskami. Nahoře hladký vlys záklenku, čtvrtkruh. patkami a hranolovýmí náběžními římskami. Nahoře hladký vlys a trojúhelný tympanon, v němž mírně šikmo upevněna mramorová boltcová kartuše se štítem Colloredů srdcovitého tvaru, nad ním korunka, pod ním maskaron. Vrata dvoukřídlá, výplňová, se 4 bronzovými klepadly v podobě lvích hlav.