městský dům "U Görgů"

1) sklepy 2) kamenné články - portál a kamenná ostění 2 oken v přízemí Dům demolován v r. 1985. Obě podlaží sklepů domu zachována, horní patro je v současnosti nepřístupné, spodní patro sklepů součástí plzeňského historického podzemí. Portál deponován ve Skladu SVSMP čp. 525, U seřadiště 200, Plzeň 2 - Slovany. Kamenná ostění oken nenalezena. Původně gotický, renesančně a barokně přestavěný měšťanský dům, jednopatrový nárožní trojkřídlý s těsným dvorkem, okna v přízemí v renesančních ostěních, okna patra s barokními šambránami. Na dvorních fasádách probíhala v patře pavlač. Interiéry byly zaklenuty plackami, křížovou klenbou s hřebínky a valenými klenbami s výsečemi, patro plochostropé. Horní sklepy sestávají ze dvou prostorů při Sedláčkově ulici, zaklenutých kamennou valenou klenbou; mezi nimi leží dodatečně zřízená chodbička se stlačenou valenou klenbou, z níž stoupá schodiště do přízemí. Renesanční portál, původně osazený na východním průčelí do Sedláčkovy ul., půlkruhem sklenutý s jednoduchým ostěním, přerušen pod výběhy archivolty hladkými pásy na místě hlavic, nad polovinou pilířů plastickými růžicemi v kruzích a ve vrcholu archivolty drobnou rolverkovou kartuší.