sokl sochy Panny Marie Bolestné

2. Pískovcová socha Panny Marie Bolestné (inv. č. V 6444a, přírůstkové číslo 61/1973, v bývalé klášterní zahradě pod číslem 8) se v současné době nalézá vystavena v rámci expozice OVM v České Lípě v bývalé klášterní zahradě spolu s mnoha dalšími sochami deponovanými zde z různých částí Českolipska. Socha byla před svým přesunem umístěna v blízkosti kaple Kalvárie na stejnojmenném kopci nad Mařenicemi (Gross Mergthal). Zde stála čelní stranou natočena směrem k boční stěně kaple. Podle nápisu na podstavci sochy: “PATER // LEOPOLDVS // WENZEL CVM // QVIBVSDAM // PAROECIANIS // FIERI FECIT // ANNO 1745”, byla statue zhotovena roku 1745. Socha zachycená i s podstavcem s votivním nápisem roku 1967 předchozím evidenčním listem nemovité kulturní památky byla v roce 1973 přemístěna do OVM v České Lípě, kde se, jak již bylo výše řečeno, nalézá dosud. U kaple Kalvárie v Mařenicích byla statue osazena na čtvercovém fundamentu, z jehož středu vyrůstal hranolový podstavec vysoký téměř jako socha na něm spočívající. Podstavec se skládal z patky, střední části opatřené na ploše střední stěny votivním nápisem a z římsy. Na podstavci spočívala na hranolovém plintu figura Panny Marie Bolestné (původně snad socha mohla tvořit součást skupiny Kalvárie kolem ústřední figury Krista na kříži?). Bolestná Panna Marie je zachycena v kontrapostu s volnou pravou nohou oděna ve spodní šat a svrchní plášť s rouškou přes hlavu. Zatímco šat poměrně těsně přiléhá k tělu, plášť je poněkud více zvlněn a za zády postavy vytváří mohutný diagonální záhyb směřující od pravého ramene k levému boku Panny Marie. Hlava Panny Marie je značně natočena k levému rameni, výrazně realisticky pojatá starší tvář s ostrou bradou a sevřenými rty vyjadřuje bolest. Ruce Panny Marie byly sepjaty před tělem, v současné době od zápěstí chybí. Střední část podstavce se nalézá též ve sbírkách OVM v České Lípě (inv. č. V 6444b, přírůstkové číslo 61/1973). Podstavec s votivním nápisem na čelní stěně (viz výše) je ovšem osazen mimo vlastní sochu Panny Marie Bolestné v průjezdu bývalého kláštera.