socha Bičovaného Krista

1. Pískovcová socha Bičovaného Krista (či Krista bičovaného u sloupu) se v současné době nalézá vystavena v rámci expozice OVM v České Lípě (inv. č. V 6437a, přírůstkové číslo 61/1973) v bývalé klášterní zahradě (zde pod číslem 2) spolu s mnoha dalšími sochami deponovanými zde z různých částí Českolipska. Původní umístění sochy s podstavcem bylo dle údajů literatury u schodiště vedoucího vzhůru ke kostelu sv. Máří Magdalény v Mařenicích (Gross Mergthal). Sochu nechal roku 1697 zhotovit mařenický obyvatel Christian Leffler. Socha byla neznámo kdy přesunuta ke kapli Kalvárie stojící na kopci téhož jména nad Mařenicemi. Zde sochu se sloupem zachytila předchozí evidenční karta nemovité kulturní památky v roce 1967 povalenu v trávě opodál kaple. V roce 1973 došlo k přesunu sochy do sbírek OVM v České Lípě, kde se jak bylo výše řečeno, dodnes nachází. Socha Bičovaného Krista se sloupem je v současnosti osazena na bohatě profilované patce. Vlastní patka sloupu bez hlavice je fragmentárně dochována stejně jako Kristova figura. Z té je zachována horní polovina těla od pasu nahoru a malý zbytek dolních končetin (části chodidel). Kristova figura stojí zády ke sloupu, ke kterému je připoutána dvěma provazy (nad kotníky a u loktů). Téměř nahý Kristus je oděn pouze do bederní roušky těsně přiléhavé k tělu a členěné nemnoha značně schématickými horizontálními záhyby. Kristova levá ruka je přivázána ke sloupu u lokte a visí u těla v nepřirozeném natočení dlaní kupředu. Kristova pravice je provazem svázána nad zápěstím a směřuje šikmo před tělem k levé ruce. Kristova široká tvář je lemována dlouhými schématicky utvářenými prameny vlasů spadajících na ramena a kratším dekorativním vousem. Střední část podstavce se nalézá též ve sbírkách OVM v České Lípě (inv. č. V 6437b, přírůstkové číslo 61/1973). Podstavec s votivními nápisy na stěnách je ovšem osazen mimo vlastní sochu Bičovaného Krista v jiné části bývalé klášterní zahrady. Boční stěny střední části podstavce jsou členěny vpadlými plochami s votivními nápisy. Vpředu se nalézá nápis: “Seht ihr, wie // der Adern, bein und // die ganze edel // zarte Menschheit // Iesu Christe, so übe // r 33 Jahr mit Müh // und Arbeit unsrs // Heils gewirket // haben.”, vlevo: “Anno 1697. // Es wird allesoffen // bahr werden vor // den Richte rstvhl // Christi, da wird // ein jeglicher emp // fangen an seinen // Leib, wie er gehan // delt hatt, es sei // gutt oder böse. // A. M. v. 12.”, vpravo: “Diese Marter hat Christianus Leffler in Großmergenthal aufrichten lassen zum Gedächtniß, wie Christus wird richten die Bösen und Frommen.” a vzadu: “O sei gegrüßet, du geduldiger Jesu, der du hast in der Geißlung für uns sündige Menschen 6666 Streich bekommen. Wir bitten dich, erhöre uns am jüngsten Tage, wenn der erschreckliche Sentenz wird kommt: Steht auf, ihr Todten, und kommt vor Gericht.” Archivní průzkum k historii sochy Bičovaného Krista byl proveden PhDr. P. Zahradníkem v rámci práce pro publikaci Nejedlý, V., Zahradník, P: Mariánské, trojiční a další světecké sloupy a pilíře v Libereckém kraji. Praha 2003 (s. 5). Zde je obsažen též přepis nápisů, které se nalézají na stěnách podstavce ve verzi z roku 1836.