hradisko Skalka

Lokalita se nachází na malé vyvýšenině (kóta 331 m) oválného půdorysu. Svahy návrší na jižní, západní a severní straně nad údolím Zlatého potoka jsou příkré, pouze na východě je lokalita spojena mělkým sedlem s masivem vrchu Skalka (kóta 359 m). Vlastní hradisko o rozloze cca 0, 5 ha má přibližně oválný tvar s osami cca 120 m (ve směru Z-V) a cca 40 m (ve směru S-J). Z východní strany je lokalita opevněna systémem tří valů. Vnější val je asi 70 m dlouhý a 1,3 - 2,7 m vysoký. Přepažuje šíji v délce 55 m, stáčí se k JZ a na J obvodě mizí. V délce asi 40 m před ním probíhá mělký příkop. Střední val se na S přimyká k vnějšímu valu a dále směřuje mírným obloukem jižním směrem a po 40 m končí na J svahu. Jeho výška se pohybuje v rozmezí 0,5 - 2 m a před valem je pouze nevýrazný příkop. Vnitřní val probíhá po obvodě lokality a od prostředního valu je vzdálen pouze 4 - 6 m. Před ním je vyhlouben mělký příkop, výška valu nad dnem příkopu dosahuje 1 - 2,2 m. Lokalita byla objevena v 60. letech 20. století a dosud není z lokality získán žádný datovací materiál. Chráněná plocha lokality je 8524 m2.