dům

Dům byl postaven po požáru v roce 1859, nelze vyloučit částečné užití starších konstrukcí. Je řadový, dvoupodlažní na obdélném půdorysu se sedlovou střechou (hřeben souběžný s náměstím). Uliční průčelí je trojosé. Je členěno předstupujícím soklem, profilovanou kordonovou a korunní římsou, v přízemí pásovou rustikou. Členění patra je mírně narušeno - okna rámují šambrány s lištou, které u krajních os pokračují až na kordonovou římsu a vytvářejí tak parapetní výplň. V pravé ose však takto pokračuje jen pravá část šambrány. V přízemí mají všechny tři otvory segmentové ukončení a jsou lemovány vpadlými šambránami. V první ose umístěn vstup s dvoukřídlými dveřmi rámové konstrukce s výplněmi a kanelovanou klapačkou. V nadsvětlíku je dřevěný ornament s označením "N 73". V dalších dvou osách jsou poměrně rozměrná okna, jsou dělená poutcem v horní třetině na čtyři dále nečleněná křídla. Okna jsou dvojitá, vnější osazená v líci fasády, dovnitř otevíravá. V patře jsou čtyři okna - v prostřední ose dvě okna sdružená. Okna jsou shodného řešení jako v přízemí, jsou však menší. Střecha je krytá pálenou drážkovou krytinou. Dvorní fasáda je hladká bez členění, okna jsou zčásti shodného řešení jako na uliční fasádě (ale s rovným nadpražím), zčásti novodobá. Vstupní chodba je zaklenutá segmentovou valenou klenbou, z ní je přístupná přední místnost. Po trojramenném schodišti, jehož poslední část je osvětlená světlíkem, je přístupné patro s byty. Chodba ve shodné poloze jako v přízemí, ústí na balkón do dvora. V interiéru jsou zčásti zachovány historické detaily (především rámové dveře s výplněmi s klasicistními klikami a štítky). Sklep má přední část, která je zaklenutá segmentovou valenou klenbou, z níž jsou přístupné dvě menší komůrky po obou stranách se stejným zaklenutím a další místnost, zaklenutou kamennou plnou valenou klenbou. Z ní jsou přístupné další dvě úrovně vytesané do skály.