dům

Původem pozdně gotický dům z 1. 1/2 16. století, s úpravami z období pozdního baroku a 2. poloviny 19. století. Bližší stavebněhistorickou genezi objektu je třeba určit detailnějším stavebněhistorickým průzkumem.Dům, postavený na úzké hloubkové pozdně gotické parcele, je situován v řadové zástavbě severní fronty protáhlého náměstí. Dům je štítově orientován. Hlavní vstupní průčelí je v přízemí troj- a v patře dvouosé. Fasáda je hladce omítaná. Obě krajní osy v přízemí tvoří mírným segmentem zaklenuté vstupy, střední osu tvoří rovněž mírným segmentem ukončený okenní otvor. Vstup v 1. ose zleva uzavírá novodobá dvoukřídlá dveřnice. Okno kryje dřevěná dvoukřídlá okenice. Vstupní dveře ve 3. ose jsou opět novodobé, jednokřídlé, rámové konstrukce s kazetovými výplněmi a proskleným nadsvětlíkem. Přízemí od patra odděluje úzký pás kordonové římsy. Obdélné okenní otvory v patře jsou zvýrazněny pozdně gotickými kamennými ostěními s přetínavými pruty s tordovanými soklíky. Okna jsou členěna vertikálně na dvě křídla, bez dalšího dělení. Na patro je nasazen trojúhelný štít, obložený ornamentálně sestavovanými břidlicovými šablonami. Štít je prolomen ve dvou úrovních čtveřicí pravoúhlých okének (2 a 2). Dvorní průčelí je hladce omítané, novodobě upravené (2. 1/2 20. století), členěné pouze pravoúhlými okenními a vstupními otvory. Okna jsou trojdílná. Vstupní dveře v přízemí i prvním polopatře jsou typové, ze 2/3 prosklené. Trojúhelný štít je pokryt na koso kladenými eternitovými šablonami do rámu. Ve štítě jsou dvě malá pravoúhlá okénka. Střecha domu je sedlová, pokrytá na koso kladenými eternitovými šablonami na prkenné bednění. Krov je hambalkový s vloženou centrální stojatou stolicí. Za vstupem z náměstí v pravé straně dispozice se nachází segmentově zaklenutá chodba. Vlevo k chodbě přiléhá prostora s valenou klenbou s výsečemi. Na přední část chodby navazuje segmentově zaklenutá chodba na dvůr. Zadní část chodby je zapuštěna nížeji a přístupná je šikmou rampou, jejíž nášlapná vrstva je tvořena z dřevěných trámků. Na levé straně k chodbě přiléhá zadní komora s valenou klenbou. Do prvního suterénu se vstupuje z valeně zaklenuté předsíňky okoseným pozdně gotickým sedlovým portálkem. Horní suterén je zaklenut kamennou valenou klenbou. Odtud sestup po kamenném schodišti do spodní úrovně suterénu se segmentově zaklenutou obetonovanou prostorou. Ve středu dispozice přízemí nalevo od chodby se nachází síň s trámovým stropem. Patro je plochostropé. Při východní hranici pozemku stojí přízemní zděná stavba s pultovou střechou. Stavba se na katastrální mapě města z roku 1887 ještě nevyskytuje.