soubor domů

Jednoposchoďový nárožní objekt s klasicistní fasádou o sedmi osách do ulice Dlouhá a deseti osách do ulice Havlíčkova. Přízemí členěno průběžnou pásovou rustikou a zakončeno jednoduchou kordonovou římsou. Okna lemují ploché šambrány. Patro ploché, při nároží zdobeno širokými spárovanými liseny, mezi okny východního průčelí jsou uplatněny svisle obdélná zrcadla. V centrální ose průčelí do ulice Dlouhé se nachází vstup s kamenným portálem s klenáky v patkách a vrcholu lehce stlačeného oblouku. Ve vrcholu lichoběžný závěrový klenák. Vrata se dochovala původní, klasicistní. Podobně je zdobeno i ostění výkladce při nároží této fasády. Výkladec je tak svou velikostí a proporcemi připodobněn vstupu. Stejnou podobu výkladce má i třetí (půlkruh) a osmá (stlačený oblouk) osa průčelí do ulice Havlíčkova. Na straně do dvora v rozsahu čísla 18 probíhá plackami podklenutá pavlač, otevřená dole arkádami. Při dvorním průčelí domu číslo 39 je pavlač podklenutá segmenty do travers. Hlavním portálem z ulice Dlouhé se vchází do průjezdu zaklenutého téměř půlkruhově. Valená klenba má pětiboké výseče. Od průjezdu vlevo je dispozice dvojtaktová, místnosti v přízemí jsou zaklenuty valeně s výsečemi. V zadním traktu se nachází vřetenové schodiště původního objektu č.p. 18. Partie vpravo od průjezdu je zčásti rovněž koncipována jako dvojtakt doplněný o vřetenové schodiště, které vede do patra. Podél schodiště, při straně dvora, se nachází úzká chodbička. V nároží objektu vznikl velký prostor, který je valeně zaklenut. Zcela rozdílný ráz má jednotraktové přízemí č.p. 39 se segmentovými klenbami. Schodiště se nachází v malém, samostatném křídle při pavlači, tedy při dvorní části stavby. Sklep je přístupný pomocí trojramenného schodiště se zazaděnými kobylími hlavami sklenuté segmentovou klenbou, prostor mezipodesty je sklenut plackou. Sklepy pod číslem popisným 18 a 19 mají valené klenby s výsečemi, číslo popisné 39 pak segmenty. Střecha objektu je kombinovaná. Hákový půdorys hlavní hmoty je zastřešen pomocí sedlové střechy s krajními štítovými zdmi. Hmota střechy do ulice Havlíčkova je charakteristická asymetricky umístěným hřebenem. Konstrukce střechy do ulice Dlouhé má zase na polovině délky střešní roviny orientované do dvora kolmo napojený malý rizalit zastřešený valbami. Střešní roviny do ulic člení pravidelně rozmístěná střešní okna typu “volských ok” a to v rytmu 3 – 1 do ulice Dlouhé a Havlíčkovi. Stavby situované v části dvora mají střechu pultovou.