dům

Původem pozdně gotický dům z 1. 1/2 16. století, z něhož se dochovala část stavebního organizmu a některé detaily (portálky). Upravený v baroku a 2. 1/2 19. století. Bližší stavebněhistorická geneze objektu by měla být určena zpracováním detailnějšího stavebněhistorického průzkumu.Dům, postavený na úzké hloubkové pozdně gotické parcele, je součástí řadové zástavby severní fronty náměstí. Jeho hlavní vstupní průčelí je hladce omítnuté. Přízemí je členěno třemi a patro čtyřmi osami. První a třetí osu v přízemí zleva tvoří na výšku obdélné vstupy (do domu a do krámu). Střední osu tvoří segmentově zaklenutý otvor krámského výkladce. Pouze vstup v první ose je lemován prostou vpadlou šambránou. Uzavřen je dvoukřídlými dveřmi rámové konstrukce s výplněmi (zřejmě 2. 1/2 19. století, možná i počátek 20. století). Horní polovina křídel je prosklená, vyplněná dekorativně vyvedenými mřížkami. Vnější klapačka je stylizována do tvaru polosloupku - patka, dřík, hlavice. Dveře jsou ve vrcholu ukončeny proskleným nadsvětlíkem, členěným vertikálním příčníkem na poloviny. Výkladec i dveře do krámku jsou novodobé (sklonek 20. století). Vstup do krámku je navíc opatřen dvoukřídlou dřevěnou dveřnicí. Patro od přízemí odděluje profilovaná kordonová římsa. Okenní otvory v patře jsou na výšku obdélné, zvýrazněné v horní polovině obvodu štukovými pásy. Ve spodní úrovni jsou otvory propojeny průběžnou profilovanou parapetní římsou. Okna jsou dvoukřídlá, osazená za lícem fasády, novodobá (2. polovina 20. století). Patro ukončuje výrazněji profilovaná korunní římsa. Střecha domu je sedlová, s hřebenem orientovaným podélně s komunikací. Střešní krytinou jsou pálené bobrovky. Prostor bývalého podloubí v přední části domu je plochostropý. Vlevo v chodbě je patrná část valené klenby s trojúhelnými výsečemi. Segmentově zaklenutá chodba probíhá dále na dvůr. V pravé části dispozice k chodbě přiléhá částečně zahloubená valeně zaklenutá komora, přístupná ze sousední rovněž valeně zaklenuté prostory půlkruhovým okoseným pozdně gotickým portálkem. Horní úroveň suterénu je zaklenutá valenou klenbou. Sestup do dolního suterénu vyhloubeného ve skále s okoseným portálkem. Severní hranici pozemku vymezuje přízemní dvorní trakt, zastřešený pultovou střechou, prolomenou ve středu protáhlým sedlovým nákladovým vikýřem. Střešní krytinou traktu jsou ploché drážkové cementové tašky šedé barvy.