dům

Dům vznikl pozvolným srůstem dvou středověkých objektů. Gotické zdivo je dochováno ve sklepě a v úrovni přízemí. Renesančně upraven. V baroku změna dispozice. Rozsáhlá přestavba v období klasicizmu. Řadový, dvoukřídlý, jednopatrový dům, situovaný v severní frontě prostoru náměstí, postavený na obdélné hloubkově orientované parcele. Na severní straně prochází parcela hradební zdí na parkán. Směrem do náměstí je dům orientován okapově. Střecha hlavního křídla domu je sedlová, s hřebenem orientovaným podélně s komunikací. Směrem do náměstí je opatřena trojicí pravidelně rozmístěných sedlových vikýřů. Kryta (vč. vikýřů) je břidlicovými šablonami nabíjenými na dřevěné bednění. Dvorní křídlo je pak kryto pultovou střechou, krytou z části pálenými bobrovkami a z části vlnitým eternitem. Vstupní - jižní průčelí domu je v přízemí i patře pětiosé (v přízemí v rytmu 1-2-2). První osu zleva v přízemí tvoří segmentově zaklenutý vstup, vyplněný zcela novodobými dřevěnými, prosklenými dveřmi. Zbylé osy tvoří segmentově ukončené výkladce. Výplně výkladců jsou rovněž zcela novodobé, dřevěné. Vstup lemuje pravoúhle ukončená šambrána, výkladce mají šambrány kopírující jejich tvar. Patro od přízemí de facto odděluje průběžná podokenní římsa okenních otvorů v patře. Otvory jsou opět segmentově ukončené, lemované šambránami. Okna v nich jsou dřevěná, špaletová, čtyřkřídlá, s poutcem v horní 1/3, křídla dovnitř otevíravá. Patro ukončuje profilovaná korunní římsa. Dvorní - severní průčelí hlavního křídla člení jedna okenní osa, severní průčelí dvorního křídla, vystupujícího na hloubku dvou os, pak čtyři okenní osy. Dispozičně jde u hlavního křídla o hloubkový trojtrakt, v patře pak hloubkový dvoutrakt. Sklepy domu jsou dvoúrovňové a tvoří je čtyři mezi sebou komunikačně propojené prostory. Zadní sklep v levé části je zaklenut křížovou klenbou o třech travé, v pravé části valenou klenbou, střední - gotický - sklep valenou klenbou, přední, nacházející se o úroveň výše pak klenbou segmentovou. Krov domu, resp. hlavního křídla, je hambalkový s vloženou stojatou stolicí.