dům

Dům č.p. 48 na p.č. 559, dům č.p. 48 na p.č.557 Novostavba po požáru 1856. Dům postaven na místě dvou starších domů, z nichž zůstaly pouze sklepy. Mohutný dům, postavený na původně dvojici samostatných parcel, je součástí řadové zástavby severní fronty náměstí. Hlavní vstupní průčelí, s architektonickou úpravou 3. 1/4 19. století, je členěno pěti okenními osami. Pátou osu zleva v přízemí tvoří segmentově zaklenutý vjezd. Vjezd uzavírají dvoukřídlá novodobá vrata. Ze starší konstrukce se dochoval pouze římsovitě profilovaný poutec a prosklený nadsvětlík. Zbylé čtyři osy v přízemí tvoří pravoúhlé, na výšku obdélné okenní otvory. Otvor v první zleva je vsazen do segmentově ukončeného vpadlého pole (slepé arkády), lemovaného prostou mírně vpadlou šambránou. Okenní otvory zvýrazňují profilované šambrány, vyjma první osy, se svazkovým klenákem v nadpraží. Plocha přízemí je opatřena kvádrovou rustikou. Přízemí od patra odděluje profilovaná kordonová římsa. Okenní otvory patra jsou opět na výšku obdélné, lemované profilovanými šambránami. Suprafenestry tvoří obdélné diamantové bosy, na něž jsou posazeny trojúhelné frontony. Otvory jsou vespod propojeny průběžnou parapetní římsou. Okenní otvory druhého patra jsou na výšku obdélné, lemované profilovanými šambránami s lichoběžnými klenáky ve středu nadpraží. Okna jsou opět vespod propojena průběžnou parapetní římsou. Fasádu završuje korunní římsa se širokým plochým pásem vlysu vespod. Veškerá okna jsou dvojitá špaletová, čtyřkřídlá, dělená do tzv. latinského kříže, křídla dovnitř otvíravá. Osazena jsou za lícem fasády. Okna jsou novodobá ze 2. 1/2 20. století. Dvorní průčelí je hladce omítnuté, členěné pouze pravoúhlými okenními otvory. Na části levé strany ve vrcholu profilovaná korunní římsa. Vstup na dvůr je novodobě upravený. Původně byl nepochybně rozměrnější, segmentově zaklenutý. Dnes je pravoúhlý, vyplněný dvoukřídlými plechovými vraty, nad nimiž je ze sklobetonových tvárnic vyzděn pravoúhlý nadsvětlík. Střecha domu je sedlová s hřebenem orientovaným podélně s komunikací. Střešní krytinou jsou ploché pálené drážkové tašky.V pravé části dispozice je situován segmentovou klenbou, zesílenou pasy, zaklenutý průjezd. Schodiště do pater je sklenuto segmenty. Vstup do suterénu je situován nalevo od nástupu na schodiště. Sestoupí se do horní valeně zaklenuté prostory. Nalevo obdobně zaklenutý (obetonovaný) sklep. Odtud sestup nížeji do spodní úrovně se dvěma segmentově klenutými prostorami (dnes obetonovanými), propojenými mezi sebou spojovací chodbou vytesanou ve skalním podloží.Severní hranici pozemku uzavírá zděný patrový obytný dvorní trakt, zastřešený sedlovou střechou. Střešní krytinou jsou ploché pálené drážkové tašky. Dvorní průčelí traktu je novodobě upravené, opatřené břizolitovým nástřikem. Pravá strana přízemí byla původně otevřena dvojicí arkád na válcovém sloupu. Sloup je dnes stále patrný. Přízemí je zaklenuto segmentově a plochými plackovými klenbami. Dvorní trakt je zřejmě novostavbou po roce 1856, postavenou však v místě starší stavby. Při východní hranici se nachází přízemní stavba kůlen, zastřešená pultovou střechou, krytou velkoformátovým vlnitým eternitem.