dům

Dům byl postaven po požáru v roce 1859, nelze vyloučit užití starších konstrukcí. Je řadový dvoupodlažní na obdélném půdorysu se sedlovou střechou (hřeben je souběžný s náměstím). Uliční průčelí je trojosé. Horizontálně je členěno profilovanými římsami - kordonovou, průběžnou podokenní a korunní. Přízemí je členěno pásovou rustikou a ornamenty geometrické secese nad jednotlivými osami. V patře je pod středním oknem umístěno obdélné vpadlé zrcadlo. Okna jsou lemována šambránami s lištou. Okna v patře jsou dvojitá, dělená poutcem v horní třetině na čtyři křídla (ta jsou dále nečleněná), vnější jsou osazená v líci fasády, ven otevíravá. V přízemí je v první ose umístěn vstup, dveře jsou dvoukřídlé, rámové konstrukce s výplněmi, s křížovými závěsy. V šířce druhé a třetí osy jsou vjezdová vrata, krytá plechovou roletou. Střecha je kryta pálenými drážkovými taškami. Dvorní průčelí je trojpodlažní (snížené přízemí). V patře je umístěna pavlač krytá pultovou střechou, přístupná i z úrovně dvora jednoramenným žebříkovým schodištěm. V druhém patře je balkon, který nemá šířku celého průčelí. Okna průčelí jsou novodobá. Ve střeše je pultový vikýř se čtyřdílným oknem. Vstupní chodba v levé části dispozice je zaklenutá segmentovou valenou klenbou. Z ní je v přední části přístupná garáž, zaklenutá segmentovou valenou klenbou, podlaha je z litého teracca. V zadní části dispozice je ve sníženém přízemí bývalá klempířská dílna s rozměrným "dílenským" oknem (čtvercové tabulky). Dílna je plochostropá. Ze střední části dispozice se po několika schodech vstupuje do obytné plochostropé místnosti. Patro je celé plochostropé, ze síně jsou přístupné dvě obytné místnosti - v předním a zadním dílu. V interiéru jsou dochovány četné historické dveře. Krov je hambalkové soustavy s dvojitou stojatou stolicí (dvě plné vazby - u štítů), trámy jsou tesané, tesařské spoje jištěné dřevěnými kolíky. Sklep je klenutý plnou valenou kamennou klenbou, podlaha je zčásti z kamenných dlaždic, zčásti betonová. Spodní úroveň sklepů je zasypaná. V zadní části dvora stojí zděný patrový objekt s pultovou střechou, fasáda je členěna ve stylu geometrické secese.