dům

Novostavba po požáru 1879. Mohutný dům situovaný v řadové zástavbě severní fronty náměstí, zastřešený sedlovou střechou s hřebenem orientovaným podélně s komunikací. Střešní krytinou jsou ploché pálené drážkové tašky. Krov je dvoúrovňový. Je hambalkové soustavy s vloženými ležatými stolicemi, přičemž u štítů jsou vloženy stolice stojaté. Hlavní vstupní průčelí má bohatě architektonicky řešenou fasádu (poslední 1/3 19. století). Přízemí je členěno sedmi (v rytmu 2-2-1-2) a obě patra pak šesti (v rytmu 2-1-1-2) okenními osami. Parter akcentují nárožní rizality v šíři dvou okenních os. Rizality jsou pokryty plastickou bosáží, plocha mezi nimi je opatřena rustikou. Vstup, resp. vjezd do domu je umístěn v páté ose zleva. Uzavřen je dvoukřídlými novodobými vraty (2. polovina 20. století). Přízemí je od prvního patra odděleno kordonovou římsou (resp. kladím, tvořeným architrávem, vlysem a římsou). Okenní otvory v patře jsou pravoúhlé, na výšku obdélné. Zvýrazněny jsou profilovanými šambránami, přímými podokenními a nadokenními římsami vynášenými volutovými konzolami. Parapetní pole zdobí festony. První a druhé patro opět odděluje kordonová římsa (resp. kladí). Okenní otvory druhého patra jsou na výšku obdélné, lemované profilovanými šambránami, na něž jsou ve vrcholu posazeny přímé naodokenní římsy. Okna na fasádě jsou dvojitá, vnější osazená v líci fasády, čtyřkřídlá s dělením do tzv. latinského kříže, křídla ven i dovnitř otevíravá. Patro vrcholí bohatě profilovanou korunní římsou. Dvorní průčelí je novodobě přeřešené (úprava 2. poloviny 20. století). Průčelí je hladce omítnuté, členěné pouze pravoúhlými okenními otvory s novodobými okny 2. 1/2 20. století a segmentově zaklenutým vjezdem ve druhé ose zleva. Vjezd uzavírají dvoukřídlá vrata. Obě krajní osy jsou v patře opatřeny balkóny. Z náměstí se vstupuje do segmentově zaklenutého průjezdu. Jednotlivá pole klenby, vymezená zesilujícími pasy, jsou opatřena mělce vpadlými pravoúhlými zrcadly. Obytné místnosti v přízemí jsou zaklenuty zrcadlovými klenbami. Zrcadla jsou lemována profilovanou lištou. Vstup do sklepa je v levé části dispozice od průjezdu, v jeho zadní části. Severní hranici pozemku uzavírá jednopatrový dvorní trakt, zastřešený sedlovou střechou, krytou plochými pálenými drážkovými taškami. Dvorní fasáda traktu je novodobě upravená. Východní hranici vymezuje přízemní zděná stavba kůlen.