dům

Dnešní podobu získal dům zřejmě až po polovině 19. století, resp. po požáru 1856 (na mapě stabilního katastru 1843 jsou zachyceny na místě domu dvě stavby zcela odlišných půdorysných stop; dnešnímu stavu více odpovídá situace zachycená na mapě z roku 1887). Pod domem se však dochovaly starší pozdně gotické sklepy. Bližší stavebněhistorická geneze objektu by měla být určena zpracováním detailnějšího stavebněhistorického průzkumu.Mohutný dům, postavený na dvou širokých parcelách, je součástí řadové zástavby severní fronty náměstí. Hlavní vstupní průčelí, koncipované v duchu 3. 1/4 19. století, je členěno osmi okenními osami. Přičemž dvě středové osy v přízemí zaujímá rozměrný segmentově zaklenutý vjezd, lemovaný prostou vpadlou šambránou. Otvor je vyplněn novodobými dvoukřídlými vraty. Fasádu dále člení čtveřice pilastrů vysokého řádu. Plocha přízemí je zvýrazněna pásovou rustikou, která nad vjezdem přechází v rustiku radiální. Trojici os nalevo od vjezdu tvoří pravoúhlé, na výšku obdélné, otvory. První dvě osy z leva jsou krámské výkladce (výlohy) s novodobými prosklenými výplněmi, třetí osou je vstup do krámku, který vně uzavírá dvoukřídlá dveřnice svlakové konstrukce. Trojici os napravo od vjezdu tvoří na výšku obdélné okenní otvory lemované šambránami. Šambrána okna pravé krajní osy je odlišná od zbylých dvou. Pravý krajní otvor je navíc opatřen profilovanou parapetní římsou. Přízemí je od patra odděleno profilovanou kordonovou římsou, přerušenou vždy v místě dříku pilastru. Okenní otvory patra jsou všechny na výšku obdélné, propojené vespod průběžnou profilovanou parapetní římsou, opět přerušenou v místě pilastrů. Výplně okenních otvorů jsou dvojité, vnější tříkřídlé s dělením do T. Okna jsou osazena do hloubky špalety za líc fasády. V rozsahu čtyř středových okenních os je průčelí zvýrazněno trojúhelným štítem, prolomeným trojicí půlkruhově ukončených okenních otvorů. Patro vrcholí profilovanou korunní římsou, která přechází do lemování vnějších hran štítu. Hladce omítnuté dvorní průčelí člení, vyjma profilované korunní římsy, pouze pravoúhlé otvory oken a segmentově zaklenutý vjezd s dvoukřídlými svlakovými vraty. Okna mají různé členění - do T, latinského kříže. Dům je zastřešen sedlovou střechou s hřebenem orientovaným souběžně s komunikací. Střešní krytinou jsou ploché pálené drážkové tašky.Vjezden se vstupuje do střední části dispozice, kterou tvoří segmentově zaklenutý průjezd, zadklážděný vějířovitě kamennou dlažbou. Místnosti levé části dispozice od průjezdu jsou zaklenuty zrcadlovými klenbami s pravoúhlými výsečemi v místech otvorů. Pravá část dispozice od průjezdu nebyla v době zpracování orientačního průzkumu přístupná. Lze se však domnívat, že i ona je zaklenuta shodně s levou částí dispozice. Napravo od průjezdu, v jeho zadní části, je vloženo teraccové schodiště do patra. Pod pravou částí domu se nachází valeně zaklenutý suterén, přístupný sedlovým okoseným pozdně gotickým portálkem. Druhý suterén ve skále. Pod levou částí domu se nachází rovněž valeně zaklenutý suterén, z něhož se sestupuje do spodního suterénu ve skále.Severní hranici pozemků uzavírá patrový zděný obytný dvorní trakt. Stavba stojí uvnitř hranice bývalého městského opevnění. Dvorní průčelí, opatřené břizolitovým nástřikem, je novodobě upravené - např. rozměrná trojdílná a dvojdílná okna. Střecha stavby je sedlová, krytá plochými pálenými drážkovými taškami. Přízemní místnosti jsou zaklenuty plackovými klenbami. V dnešní půdorysné stopě stál objekt již v roce 1887, ale je nepochybně starší (po polovině 19. století).