děkanství

Barokní budova jednopatrová, čelem postavená do náměstí. Za budovou do zámeckého svahu zahrádka zakončená zděným altánem se zajímavou šindelovou barokní střechou. Následující text je převzat z: Popis památek města Náchod, A.Skalický, MÚ Náchod, 1994. Stavba obdélného půdorysu, hloubkově, kratší stranou orientovaná do náměstí. Sedlová střecha. Přízemí a jedno nadzemní podlaží. Průčelí do náměstí: Okna osazená v líci fasády. Čtyři okenní osy v přízemí, čtyři okenní osy v prvním nadzemním podlaží. Okna čtyřdílná. Podezdívka asi 160 cm vysoká, kamenná. Na nárožích stavby naznačeno armování. Okenní osy rámovány lizenou. Dvě osy ve střední části vysazeny v mělkém rizalitu asi 20 cm. Přízemí od prvního nadzemního podlaží odděleno římsou. Okna v prvním nadzemním podlaží mají podokenní římsy a šambrány s ušima. Okapová římsa přechází do průčelí kde ve střední ose tvoří segment ve kterém je štukový oválný rám a v něm barevná freska P.Marie mezi andílky. Římsa v průčelí pokryta vypalovanou krytinou. Nad římsou barokní štít, trojúhelníkový, ale ve štuku obloučkový dělený čtyřmi pilastry jako tabulový. Ve střední ose jedno okno šestidílné v šambráně s ušima. Nad ním oválné okno třídílné s klenákem ve středu štukové šambrány. Pilastry po stranách střední osy přesahují nad střechu a jsou zakončeny římsou. Nad ní segment štítu. V pravé ose průčelí byl v přízemí původní vstup dnes zazděný a nově proražený do severního průčelí. Severní průčelí prosté, bez dekorací. V přízemí jedna okenní osa a vstup. V prvním nadzemním podlaží tři okenní osy, okna s podokenní římsou a šambránou s ušima. Střední okno zazděno. Přistavená část má pět okenních os v prvním nadzemním podlaží. V přízemí nepravidelně rozložené tři osy. Okna severního průčelí čtyřdílná a všechna až na jedno okno osazená v líci stavby.