Petterův mlýn

V jižní části Jáchymova stávalo podél Veseřice několik mlýnů a celé údolí až k Hornímu Žďáru se nazývalo Mlýnské údolí. Na mapě Loketského kraje z roku 1715 je zde zaznamenáno šest objektů s jedním objektem přináležejícím již k Hornímu Žďáru. V místech dnešního Lázeňského parku se nacházela šmelcovna, vedle níž pak byl později postaven mlýn na barvy (Farbenmühle), dále po toku Veseřice stál Bretzův mlýn (Bretzmühle), Panský mlýn (Herrenmühle), dále Maderův mlýn (Madermühle), Petterův mlýn (Pettermühle, někdy nazývaný i Schöfflův mlýn, Schöfflmühle), hamr - drátovna (Drahtmühle) a dvě papírny (Papiermühle). Některé mlýny sloužily jako obilné, k zásobování Jáchymova moukou namletou z obilí dováženého z vnitrozemí. Některé objekty ale sloužily zřejmě i pro zpracování rudy, jako rudné mlýny. Vedle šmelcovny, kde se bez pochyby tavila ruda, se v dalších provozních objektech mohla ruda i dále upravovat. O této činnosti svědčí nálezy strusky, torza mlýnských kamenů i zpracovatelské polotovary.