kostel sv. Michaela archanděla

Kostelík je jednolodní, orientovaná stavba obrácená průčelím k ulici. Má půdorys obdélníku s připojenou menší apsidou. Stěny jsou hladké se soklem. Střecha je sedlová, protažená nad apsidu na východní straně zvalbená. Nad apsidou je dřevěný, plechem pokrytý sanktusník, který byl postaven 1875 jako náhrada za původní, zchátralý. Průčelí – západní strana – je rozdělená čtyřmi lizenami na tři osy. V horní části vlevo a vpravo jsou niky zakončené segmentem. Ve střední ose v přízemí je hlavní vstup. Nad ním okno se segmentem, stejně vysoké, ale o něco užší než niky po stranách. Výklenkové niky postranních os a střední okno, mají širokou šambránu s ušima. Šambrána je v uších a na vrcholu segmentu zdobená rostlinným dekorem. Na širokou šambránu s ušima. Šambrána je v uších a na vrcholu segmentu zdobená rostlinným dekorem. Na vrcholu oblouku slunečnicí, po stranách listy akantu. Hlavní vstup v přízemí střední osy je zdobený portálkem. Pískovcový, bohatě profilovaný portál má kouty v nadpraží vykrojeny a jejich výplň tvoří akantové trojlisty. V klenáku je hierogram I H S a letopočet 1714. Nad portálkem je široká, rovná, vystupující římsa, po stranách vzedmutá a nad středem portálu ukončená volutovými úseky. Portál vstupu má původní, dřevěné, dvoukřídlé, řezbářsky zdobené dveře. Čtyři kasetové výplně dveří jsou zdobeny reliefem stylizované slunečnice. Postranní výplně horní části dveří mají vykrojené rohy souhlasně s nadpražími kouty portálu. Zdobený je také střední sloupek dveří – plastickými kosočtverci. Kování dveří /zámek, kliky, držáky/ je původní. V levé a pravé nice průčelí jsou umístěny sochy. Vpravo socha sv.Jana Nepomuckého, vlevo socha sv.Václava. Obě sochy byly na průčelí osazeny krátce po roce 1742. Jsou podživotní velikosti. Původně stávaly na mostě přes Metuji do Kladska, ale most byl za slezských válek poškozen a sochy přemístěny. Pod sochou sv.Václava je ve zdi osazena pískovcová deska s latinským nápisem značeným jen začátečními písmeny a datací. A:MDC // ET // B:I:N:H // F:F // 1707. Stejná deska je osazena pod nikou na pravé straně, ale bez nápisu. Průčelí kostelíku je zakončeno okapovou římsou, která je oplechovaná. Římsa obíhá celou stavbu včetně apsidy. Průčelí nad ní má tříosý tabulový štít dělený dvěma lizenami. Štít je zakončen nízkou atikou. V její dolní střední části je kruhové okénko. Severní strana je členěná čtyřmi lizenami na tři okenní osy. Segmentová okna jsou zdobená šambránou. V levé ose přízemí je dodatečně proražený vstup. Před ním dva vstupní schůdky. Dveře jsou dvoukřídlé, dřevené, každé křídlo dvě kasetové výplně. Osazení dveří přímo ve zdi. Přistavěná apsida má jednu okenní osu mezi dvěma lizenami. Stejně na severní, východní a jižní straně. Okna stejné velikosti a tvaru jako okna lodi kostela. Jižní boční strana stavby je totožná se stranou severní. Dodatečně proražený vstup v pravé ose stavby. Dveře dvoukřídlé, dřevěné, stejné jako na severní straně.