poklona

Volně stojící architektura obdélného půdorysu má formu dvakrát odstupňovaného hranolu, završeného ořímsovaným trojúhelným štítem a sedlovou stříškou krytou pálenou střešní krytinou s kovovým křížkem ve vrcholu. Spodní část tvoří širší hranolová základna, přecházející v (o něco užší) střední hranol, jehož přední stěna je prolomena obdélnou vpadlinou. Vysazená neprofilovaná pásová římsa pak odděluje horní část poklony, jejíž přední stěna je prolomena hlubokou nikou na sošku, původně zdůrazněnou ještě gotizujícím orámováním: vpadlým polem tvaru hrotitého oblouku a dvojicí sloupků po stranách. Při opravě bylo tvarosloví kaple výrazně pozměněno, čímž došlo k zřejmému narušení autenticity památky. Základna byla hmotově rozšířena a provedena v odlišném materiálu, bylo odstraněno gotizující orámování niky, nika byla osazena novodobou kovovou mříží a byla v ní umístěna socha Panny Marie Lurdské. Nad nikou přibyla další pásová římsa, oddělující štít, jehož tvarosloví bylo rovněž upraveno. V obdélné vpadlině ve střední části poklony novodobá nápisová deska z černého mramoru, na ní majuskulní pozlacený nápis: HEILIGE MARIA HILF DOCH MIR / SIEH, ES FLEHT DEIN KIND ZU DIR / DU BIST ES JA DIE HELFEN KANN / NIMM DICH ALS MUTTER MEINER AN / O HILF, MARIA HILF. // SVATÁ MARIE POMÁHEJ MNĚ / POHLEĎ, TVÉ DÍTĚ TĚ SNAŽNĚ PROSÍ / JSI JEDINÁ, KTERÁ MŮŽE POMOCI / PŘIJMI MĚ JAKO MATKA / POMOZ MĚ, MARIE POMOZ! //