kříž

Pískovcový kříž je osazen v centrální části obce Pěnčín - na bývalé návsi, která je dnes položena v jihovýchodní část obce, jižně od vodní nádrže, vedle kaple. Na kamenném stupni je posazen pískovcový obdélný sokl, na němž stojí mohutný pískovcový dřík s trojicí reliéfů; dolní část soklu rozšířena dvojicí volut, v horní části je zakončena mohutnou profilovanou římsou zdviženou do jednoduchého tympanonu. Ten je dekorován medailonem (jednoduchá volutová kartuše). Hlavní část dříku - s reliéfem Panny Marie stojící na podstavci, nad hlavou s dvojicí ratolestí, zobrazených jako baldachýn. Na boční (západní) straně dříku je v mělké nice reliéf sv. Františka Xaverského, na východní pak reliéf sv. Floriána. Zadní strana dříku s nápisem: Toto představení usmrceného Krista! jest nakladem sause du poctive Obce Pen cina: An 1824 Dřík je zakončen profilovanou horní římsou, na níž je stylizovaná skála, uprostřed je lebka s hnáty. Zde pak navazuje pískovcový kříž s korpusem Krista, který má jetelovitě zakončená ramena. Kristus má plnovous, dlouhé vlasy a trnovou korunou. Nad hlavou Krista, na svislém kratším břevně je umístěna tabulka. Tělo Krista s nevýraznější muskulaturou má vychýlenou hlavou k pravému rameni. Na těle je bohatě nařasená bederní rouška upevněná kolem boků. Další cíp roušky splývá po pravé straně dolů v bohatě nařasených záhybech. Ruce i chodidla jsou proťata hřeby.