opevnění s bastiony

Ve 12. století vznikla hradební zeď patrně z materiálu získaného při vyhloubení příkopu. Původně byly součástí opevnění dvě kruhové věže, severní a jižní, které se nedochovaly. V 60. letech 15. století, po požáru, byl hrad zapojen do soustavy městského opevnění, kdy byly zbudovány s hradební zdí i dvě nové bašty – Mlýnská (vlastní r. č. 16667/4-3637 – součást městského opevnění) a Skalní. Současnou podobu opevnění získalo v 17. století, kdy po skončení třicetileté války bylo rozhodnuto město přeměnit na raně barokní pevnost. Již ve 30. letech bylo opevnění vylepšeno sypaným valem a byla zahájena stavba dvou vnějších trojúhleníkových bastionů před starší hradební zdí na JZ a JV. V 70. letech 17. století bylo vystavěno nové opevnění v západní části hradu, které překrylo všechny starší stavby. K plánované výstavbě dalších dvou bastionů na SZ a SV již nedošlo.