pomník padlých

Pomník padlých v 1. světové válce se nachází téměř ve středu osady Podhorní Újezd, u křižovatky, poblíž čp. 12, v břehu s parkovou úpravou. Materiálem je světlý pískovec. Dílo je orientováno k JZ - straně. K pomníku na kamennou terasu vede celkem 16 stupňů. Podstavec sochy tvoří hranolový sokl (s rozměry 120 x 118 x 80 cm) z přední strany v dolní části konkávně vybraný. Čelní strana soklu nese v mírně vpadlém obdélném poli vtesaný nápis. Text nápisu: “ZA ČINY ŽIVÝCH I MRTVÝCH / NÁM SPRAVEDLNOST VRACÍ VLAST.” Na soklu podstavec (o rozměrech 134 x 95 x 110 cm) vycházející z obdélníkového půdorysu s bočními stranami konkávně prohnutými. V přední části reliéfně provedený malý státní znak (podle zákona z roku 1920) - na štítě znak českého lva, který nese na prsou štít se slovenským znakem (na štítě tři vrchy, z nichž na prostředním, který je nejvyšší, je vztyčen patriarší kříž). Nad podstavcem je na nízkém vlastním plintu umístěno sousoší tvořené postavou antického bojovníka (vlevo) a po jeho boku klečící ženou s dítětem. Nahý bojovník v nadživotní velikosti (cca 240 cm), , stojící na levé noze, s pravou pokrčenou, s mečem v pravé ruce a štítem opřeným o levou nohu. Levá ruka spočívá na hlavě, na rukou zbytky roztržených okovů. Žena je zobrazena v pokrčené poloze, klečící na nohou, v náručí drží děcko, odděna je ve splývavý šat, u nohou holubice. Z pravé strany na plintu tvesaný nápis: “LAD. KOFRÁNEK”.