městský dům se sgrafity Mikoláše Alše

Městský zděný nárožní dům o třech nadzemních podlažích na půdorysu písmene L, situovaný na křižovatce Kollárovy a Tovární ulice. Dům je podsklepený, krytý dvojicí kolmo situovaných sedlových střech. Fasády jsou novorenesanční, doplněné sgrafitovou výzdobou podle návrhu Mikoláše Alše s motivem „Obléhání Plzně“. Jižní průčelí do Kollárovy ulice je sedmiosé, východní do Tovární ulice šestiosé. Jihovýchodní nároží je okoseno, zdůrazňuje ho mělký nárožní rizalit s arkýřem a balkonem, završený trojicí atikových štítů. Další mělký dvouosý rizalit zakončený atikovým štítem je umístěn na levé straně jižního průčelí. Fasády člení nízký průběžný sokl, v úrovni přízemí pásová bosáž, která zasahuje až do výšky parapetů oken 2.NP. Patra odděluje průběžná kordonová římsa. Korunní římsa konzolová. Pod okny 3.NP a pod korunní římsou probíhají pásy s černobílou sgrafitovou výzdobou. Hrany rizalitů jsou zvýrazněny v úrovni obou pater nárožní rustikou a plochu pater v rizalitech cele pokrývají sgrafita. Fasádu mezi rizality v úrovni 2. a 3. NP pokrývá režný keramický obklad. Okna jsou obdélná v profilovaných šambránách s přímými nadokenními římsami, s výjimkou oken v 3.NP rizalitů, které mají půlkruhové záklenky s vrcholovým klenákem. Okna v obou průčelích jsou v 2. a 3. a v 5. a 6. ose sdružena (na jižním průčelí pouze v úrovni pater). Jižní průčelí je řešeno jako vstupní s hlavním vchodem v ose, opatřeným v nadpraží klenákem s maskaronem a masivními dvoukřídlými dřevěnými dveřmi s půlkruhovým nadsvětlíkem, dveře mají plastickou výzdobu s vpadlými kazetami a rostlinným dekorem. Nad vstupem v úrovni 2.NP předsazený balkon na konzolách, opatřený kovanou mříží s rozvilinovými motivy. Vstup na balkon s půlkruhovým záklenkem je zapuštěn za lícem fasády a je zdůrazněn edikulou. V přízemí vlevo od domovních vrat je prostor s dvojicí vstupů do bývalé provozovny a do sklepních prostor domu. V jihovýchodním okoseném nároží je umístěn další vstup (dvoukřídlé dveře s nadsvětlíkem), nad ním na volutových konzolách vysazený obdélný dvouosý arkýř s úzkými okny s půlkruhovými záklenky, doplněný štukovou výzdobou. Nad arkýřem balkon se zděným zábradlím, zdobeným pilastry v okosených nárožích, doplněný opět štukovou výzdobou; vstup na balkon obdélný s půlkruhovým záklenkem. Nárožní rizalit završuje trojice novorenesančních stupňovitých štítů s čučky – ve štítech po jednom kruhovém okně v šambráně s vrcholovým klenákem; boční štíty řešeny shodně, prostřední je výrazně menší; na ploše štítů opět černobílá sgrafita (volavky, rostlinné motivy). Na mezirizalitových částech průčelí pod okny 3.NP do Tovární ul. sgrafitový figurální pás „Obléhání Plzně husitským vojskem r. 1433“ (úzký pás volně sestavených postav obléhajících husitů; různé druhy zbraní, obléhacích strojů; ve středu pohled na opevněnou Plzeň s letopočtem 1433, v pravém okraji osedlaný velbloud), do Kollárovy „Obléhání Plzně stavovským vojskem r. 1618“ (volně sestavené scény z obléhání - tábor se stany, ostřelování Plzně děly, útok vojenské jednotky; ve středu pásu štít s letopočtem 1618). Oba děje jsou představovány dětskými postavami, vždy v dobových krojích a zbroji. V rizalitech jsou volné plochy nad sgrafitovou rustikou kolem oken 2. NP až do štítů domu bohatě zdobeny rozměrnými akantovými motivy doplněnými znaky, v nich symboly vojenství (cepy, řemdichy, palcáty, meče, ostruhy, píky), nahoře rajky. V nároží nad arkýřovým oknem datlové na listových úponcích, pod hlavní římsou pás s vodními rostlinami a dvěma kachnami zasaženými šípem, ve střední ploše štítu labuť, v ostatních rostlinné ornamenty. Pod hlavní římsou domu průběžný ornamentální vlys s vodními rostlinami, volavkami a kachnami, do Tovární ul. i s orly. V plochách štítů kolem středového kruhového okna volavky, jinde labutě, čápi a rostlinné ornamenty. Objekt je součástí skupiny tří domů, situovaných na nároží Tovární a Kollárovy ulice, navržených v jednom projektu stavitele Rudolfa Stecha z roku 1892. Domy stojí na společném půdorysu písmene L, byly vystavěny na třech parcelách na místě dvou starších demolovaných objektů.