městský dům

Přízemní nárožní lidový dům tvaru "L" s delším ramenem do dvora a kratším se štítem do Kodymovy ulice, odkud je vstup. Sedlová střecha je nad vstupní částí vyšší, po obou stranách s polovalbou. Původní šindelová krytina je překryta na vnitřním úhlu střech šedým eternitem, na vnější straně asfaltovou lepenkou. Objekt je (s výjimkou opukové zdi u kuchyně) roubený, s přístavbou zděného krámu (kratší křídlo). Omítky jsou hladké vápenné, bíle líčené s tmavším soklem, který je v zadní části bočního průčelí (do Charuzovy ulice) plastický a je ukončen nárožním pilířkem. Vstupní průčelí je dvouosé, vlevo vstup s jednokřídlými výplňovými dveřmi v obdélné trámkové zárubni, uprostřed zbylé plochy čtyřtabulkové okno s kovovou klasicistní okenicí s diagonálním přepásáním. Lichoběžný štít pod větším přesahem střechy je svisle bedněn z širších, přes sebe překládaných prken, zespoda ukončených podlomením, krytým dvěma řadami šindele, seříznutého do špice. Ve štítě vlevo je menší obdélné okno ve špaletě, šestitabulkové s parapetním prkénkem. Vpravo, v ose okna přízemí, obdélné dveře s prostými kovanými závěsy, vyřezávanými v ploše štítu. průčelí do Charouzovy ulice má v rozsahu přístavby po levé straně pouze dvoukřídlé rámcové dveře, dřevěné, hladké se třemi vodorovnými svlaky s kováním, osazené do líce prostého pískovcového ostění. Původní roubená část (v kožichu) půdorysně ustupuje, interiér osvětluje sdružené 2 x šestitabulkové okno, s jednoduchými kovanými nárožníky. Silný přesah střechy je v podhledu bedněn širokými, vápnem bílenými prkny. v čele probíhá trám se zářezy po odstraněných vykonzolovaných trámech. Boční podélná stěna je slepá, v přední části roubení nahozeno okrovou hliněnou omítkou, střední část s mírně předstupujícím kamenným zdivem odpovídá umístění kuchyně s topeništěm (zdivo zčásti hrubě omítáno) zadní část má na kamenném soklu přiznané roubení z hraněných trámů s nebílenou vymazávkou se zbytky rostlin. Štít dvorního křídla o dvou sdružených okenních osách je o něco drobnější než průčelní, má svislé bednění ze širokých překládaných prken a v ose drobné okénko tvaru kvadrilobu. V přízemí jsou dvě sdružená okénka (šestitabulková) s hladkou pásovou šambránou, dosedající na dřevěvý parapet. Omítka průčelí novodobá, jemně stříkaná s haldkým soklem. Silný přesah střechy po pravé straně (do Kodymovy ulice) kryje přístavek, který předstupuje asi o 1,5 metru i před štít dvorního křídla. přístavek je zděný, z řádkového opukového zdiva, s dvojicí obdélných oken a bedněným štítem. Spodní část vystupující ze svahu slouží jako sklep, zaklenutý nízkou valenou klenbou. Na zděnou část navazuje podél objektu (až k rohu sevřeném oběma křídly) dřevěná chodba, v horní části prosklená. K vystupující dvorní části přístavku je v úrovni sníženého terénu přilepen dřevěný přístřešek bez dveří, svisle bedněný, s nižším záchodem. Za hlavním vstupem vestibul do "L" s křížovou klenbou (s obloukovými žebry) v čtvercovém poli zádveří a s valeně klenutými chodbami - předsíněmi v ose a vpravo do krámu, který je rovněž valeně sklenut. Ostatní místnosti předsíně mají trámové stropy, sklepy o dalších dvou síních s valenými klenbami jsou z řádkového opukového zdiva a jsou situovány pod obytnými místnostmi hlavního traktu. Kůlna s chlévem viz původní evidenční list. Oplocení : do Kodymovy ulice novější cihelný plot, při vstupu plaňkový. Na hranici sousední zahrady opuková režná zídka, s korunou vyzděnou z klasovitě kladených opukových desek. (není předmětem ochrany).