kostel sv. Marka s ohrazením

Areál hřbitovního kostela sv. Marka je situován na severozápadním okraji obce, na okraji rozptýlené zástavby. Samotná lokalita se rozprostírá nad svahem nad levým břehem Divoké Orlice. Vymezení hranic areálu je dáno průběhem ohradní zdi, vymezující současně plochu dosud využívaného hřbitova, a stavbou kostela, kterou je průběh zdi přerušen. Stávající rozloha hřbitova je dána rozšířením v severozápadním směru ve dvacátých letech 20. století. Areál tvoří kostel sv. Marka, objekt někdejší márnice a zděná ohradní zeď se vstupními branami. Orientovaná stavba kostela leží v jižní části areálu a současně z jižní strany vymezuje jeho hranice. Objekt márnice leží v severní části areálu, je začleněn do průběhu ohradní zdi. Ohradní zeď navazuje na severozápadní nároží kostela, obíhá zhruba kosodelný půdorys hřbitova položeného severně od kostela a váže se poté z východní strany na osu závěru presbytáře. V úseku navazujícím na severozápadní nároží kostela je prolomena třemi průchody s branami. Další branka je v protějším úseku zdi, v těsné blízkosti márnice. Východně od márnice je do severního úseku ohradní zdi vložena monumentální stavba rodinné hrobky Dobrzenských. Zhruba uprostřed původní části hřbitova stojí roku 1847 zřízená socha kamenného Krucifixu, orientovaná jižním směrem ke kostelu.