škola

Řadová dvoupatrová školní budova se dvěma dvorními křídly (nesymetrické "U") a průjezdem do dvora v uličním křídle. Zděná, omítaná, omítka měkká, odstín žlutý. Střechy sedlové. Exterier - klasicistní fasáda se středním rizalitem a trojúhelníkovým štítem o 12 okenních osách, s osově umístěným vchodem, typická klasicistní fasáda s pásovou bosáží přízemí z r. 1853. Na nízkém trojúhelníkovém štítě ležící lev se zlatou korunou (rozměry 100 x 150 cm). Nádvorní fasády hladké s patrovou římsou nad přízemím, hlavní římsou , parapetními římsami a šambránami oken a v 1. patře s nadpražními římsami. V nádvorním průčelí jižního křídla zapuštěná pamětní nápisová tabule, nad ní na římsovém prvku s pletencovým pásem, nad ním gotická konzola se znakem Kutné Hory, na ní dříve socha Přemysla Otakara I. (uložená v depozitáři) pod stříškou z měděného plechu.