kaple sv. Martina

V prostoru návsi obce Příluky dnes součásti města Zlína je situována menší stavba kaple sv. Martina. Orientovaný objekt obdélného půdorysu s rovným závěrem he doplněn na hřebeni střechy čtyřbokou zvonicí. Fasáda je členěna oběžným přízemním soklem, na něhož dosedají přízední pilastry s patkami, dříky s vpadlými obdélnými poli a korunní hlavicí, nesoucí úsek kladí a profilované podstřešní deskové římsy. Plocha mezi pilastry je členěna bosáží. Závěr je jen plošně bosovaný bez pilastrů. Průčelí je na osu prolomeno pravoúhlým vchodem segmentového záklenku, obklopeného edikulou z přízedních pilastrů s římsovou hlavicí, rovným hladkým kladím a ve vrcholu ukončení segmentovým rozeklaným štítem. Vchod je opatřen archivoltou ve vrcholu ukončenou klenákem vploše s rytým letopočtem 1895 a osazeným dvoukřídlou dveřní výplní s půlkruhovým světlíkem, přístupný dvěma schodišťovými stupni. Podstřešní profilovaná římsa je v průčelí doplněna motivem zubořezu, nad níž vystupuje trojúhelný ořímsovaný atikový štít s prolomeným kruhovým oknem v ploše. Boční fasády lodi jsou členěny třemi okenními osami, prolomenými pravoúhlými okny segmentového záklenku v mělké lištové šambráně s vrcholovým klenákem. Objekt je kryt sedlovou střechou nad ukončením zvalbenou a závěrem pololichoběžnou. Z hřebene za štítem vystupuje čtyřboké zvonicové patro věže, otevřené dvojicemi pravoúhlých oken segmentového záklenku s žaluziemi vodorovného laťování a ve vrcholu kryté čtyřbokým jehlancovým stanem s makovicí a jednoramenným křížem ve vrcholu. materiál: cihlové zdivo, omítka, krytina - plech