židovský hřbitov

Areál židovského hřbitova se nachází asi 300 m jihozápadně od obce na okraji lesa. Hřbitov má půdorys nepravidelného pětiúhelníka o rozměrech asi 34,5 × 25 × 25 × 24,5 × 41 m. Je obehnán kamennou ohradní zdí, resp. její rozvalinou. V areálu hřbitova se do současnosti zachovalo 81 ks náhrobků a 9 ks podstavců pro náhrobky či hrobových obrub. Náhrobky jsou rozmístěny v 10 nepravidelných řadách. Tyto řady jsou orientovány přibližně ve směru západ – východ. Čelní strana náhrobků je strana severní. 51 ks náhrobků se zachovalo ve stojící podobě. Z nich 47 ks je kompletně dochovaných. 30 náhrobků je částečně či zcela povalených. 26 ks z nich je opět kompletních. Nekompletně dochovaných je tak pouhých 8 ks náhrobků. 63 ks náhrobků má čitelný nápis. 72 ks náhrobků je provedeno z různých typů místní žuly. 7 ks náhrobků je zhotoveno z importovaného pískovce. Dva náhrobky jsou z vápence. Pět samostatných podstavců a obrub je zhotoveno ze žuly, dva z pískovce a jeden z betonu. Materiálové složení jednoho z nich se doposud nepodařilo určit. Konkrétní autorství jednotlivých náhrobků není známo. Výjimku tvoří pouze náhrobek č. 44, který zhotovil Josef Freund z Prahy. Plocha hřbitova nemá zřetelný vstup. Rozvalina ohradní zdi je provedena z lomového kamene místního původu. Plocha hřbitova je udržovaná pouze občasně. V jejím prostoru se nachází značný počet vzrostlých náletových stromů (borovice, břízy aj.). Areál hřbitova sloužil pro účely židovské náboženské obce v Lomničce. Vedle zemřelých z této vsi jsou zde pohřbeny i některé osoby pocházející z Dolní Lubů, Horních Lubů, Hrzína, Kaceřova, Kamenice, Kraslic, Lesné, Nového Kostela, Skalné a Starého Rybníka. V průběhu fungování nekropole zde bylo pohřbeno patrně kolem 200 lidí. Asi nejvýznamnější osobou zde pohřbenou je první představitel místní židovské obce Isak Hirš Schwarz. V ploše nekropole je patrně pohřbena řada příbuzných zakladatele reformního judaismu rabína Isaaka Mayera Weise-Wise (1819–1900).