vila s terasami a schodišti

Wolfrumova vila stojí jako solitér zhruba ve středu zahrady, na pozemku poměrně prudce se svažujícím k jihu. Svažitost terénu vyrovnává terasa se schodištěm postavená před jižním průčelím vily. Jedná se o zděnou patrovou podsklepenou budovu postavenou na členitém zhruba čtvercovém půdorysu s dvoupatrovou věží v severozápadním nároží pod srostlicí valbových střech krytých měděným plechem. Fasády má vyzděny z pískovce, ve kterém jsou vytesány veškeré architektonické prvky, pouze většina polí v patře (a ve 2. patře nárožní věže) je vyzděna z imitace režného cihelného zdiva. Ve skutečnosti jde nejspíše o obklad napodobující perfektně provedenou vazbu z okrových a červených cihel, kde červené cihly vytváří vzor kosočtverců s tečkami uprostřed. Vodorovně jsou fasády členěny bohatě profilovaným soklem, kordonovou, bankálovou (v patře a ve 2. patře nárožní věže) a korunní římsou. Kordonová a korunní římsa jsou při tom součástí úplného kladí. Nad větší částí korunní římsy je atika, která je zakončena také římsou. Okna jsou různá, avšak vždy dvojitá dovnitř otvíravá osazená do špalet, v suterénu opatřená mřížemi. Okna ve vikýřích jsou všechna dvoukřídlá s pískovcovým poutcem. Severozápadní nárožní válcová vstupní věž má v čele (na severozápadní straně) ve všech podlažích pilastry vymezená pole, ve kterých jsou v patrech sdružená trojitá okna a v přízemí je mírně stlačeným obloukem zaklenutý portál hlavního vstupu, v němž je osazena železná mřížová rámová konstrukce o jedenácti výplních. V zaklenutí (nad poutcem) jsou tři zasklené pevné výplně a pod poutcem osm, z nichž čtyři horní jsou zaskleny a dolní jsou plné. Prostřední čtyři výplně tvoří jednokřídlé levé dovnitř otvíravé dveře, přičemž postranní dvojice výplní jsou pevné. Po stranách hl. vchodu, za pilastry, je po dvoukřídlém okně s reliéfem na parapetu a s obdélným zrcadlem nad nadokenní římsou vyplněným rolwerkovým reliéfem. Pod oknem na jižní straně je další okno v suterénu. Sdružená okna pater mají prostřední část širší trojkřídlou dělenou do tvaru písmene „T“, postranní okna jsou dvoukřídlá. V 1. patře je poutec oken proveden v pískovci, ve 2. patře je nad prostředním oknem slepé okno termální a nad postranními okny je ve čtvercovém zrcadle reliéf vavřínového věnce s monogramem „CW“ uprostřed. Věž má atiku na čelní straně opatřenou balustrádou, která je přerušena vikýřem zakončeným půlkruhovým frontonem s reliéfem mušle. Střecha věže je kuželová s lucernou pobitá měděným plechem. Před vchodem je obloukové schodiště o sedmi stupních, jehož pískovcová zábradlí se též v oblouku rozevírají, a jímž se sestupuje na obloukovou terasu s balustrádovým zábradlím, v jehož středu je další schodiště, kterým se teprve sestoupí po čtyřech stupních na úroveň terénu kolem vily. Západní průčelí (mimo věž) je dvouosé, rozdělené rizalitem na 1 + 1 osu s arkýřem v patře jihozápadního nároží. Rizalit v 1. ose, na severní straně, má v patře na nárožích lizény a ve středu další užší a o atiku nižší rizalit, který má v přízemí i v patře na nárožích pilastry a mezi nimi ve všech třech podlažích sdružená trojdílná okna. Okna mají střední díl širší a v přízemí a v patře mají horní část oddělenu pískovcovými poutci, přičemž v přízemí má tato horní část tvar okna termálního se stlačeným obloukem. Užší rizalit má nad korunní římsou na koso postavené „renesanční fiály“ do nichž se opírají opěrné oblouky, které přidržují vikýř ve tvaru edikuly stojící na atice širšího rizalitu a který je zakončen trojúhelným frontonem. Širší rizalit má v suterénu jižního boku okno. Ve 2. ose jsou ve všech podlažích sdružená okna, v přízemí a v patře s pískovcovými poutci, přičemž v přízemí má tato horní část tvar okna termálního. Na je atice vikýř zakončený půlkruhovým frontonem s reliéfem mušle. Arkýř čtvercového půdorysu na nároží nese v přízemí pilastr, který je prostřednictvím dvou konzolami nesených říms rozšířen do odpovídající velikosti. Na obou volných stranách má po okně s konzolami nesenou nadokenní římsou se štítkem zakončeným segmentovým okřídleným frontonem. Jižní průčelí je tříosé, rozdělené rizalitem na 1 + 1 + 1 osu s arkýřem v patře jihozápadního nároží, který je popsán v rámci západního průčelí. V 1. ose jsou tatáž okna a vikýř jako ve 2. ose průčelí západního, s tím rozdílem, že sdružené okno suterénu je nahrazeno dvoukřídlými levými dovnitř otvíravými rámovými dveřmi o šesti výplních s jednotabulkovým nadsvětlíkem. Ve 2. ose je rizalit v patře na bocích s nárožními lizénami a na čelní stěně s trojdílným sdruženým oknem mezi dvěma pilastry. Okno má zase pískovcové poutce a v dolním středním širším dílu má dvoukřídlé dveře vedoucí na terasu s balustrádovým zábradlím přízemního užšího trojbokého rizalitu. Tento užší rizalit má v přízemí v čele sdružené okno a v šikmých bocích po úzkém okně, všechna mají pískovcovými poutci oddělené horní části ve tvaru termálních oken. V suterénu, který přešel do pravoúhlého půdorysu je v čele okno sdružené. Nahoře na atice má širší rizalit vikýř v podobě edikuly zakončený trojúhelným frontonem a ze stran flankovaný opěrnými oblouky vzepřenými do „renesančních fiál“. Ve 3. ose má tento úsek průčelí v patře na stranách svazkové pilastry, v přízemí (na nároží s opěrným pilířem) má jeden velký stlačeným obloukem zaklenutý otvor s okoseným ostěním rozdělený dvěma pískovcovými sloupky a poutcem na šest polí, z nichž horní jsou zazděny a v dolních jsou okna opatřená mřížemi, z nich prostřední je trojdílné, ostatní dvojdílná. Terasa před těmito okny má železné kované zábradlí, stejné jako schodiště, které podél její východní strany sestupuje na terasu před průčelím vily. Suterénní místnost pod terasou má v ose sdružené okno.