poklona

Na východním okraji intravilánu obce u cesty obíhající humna je situována architektonicky náročnější drobná sakrální architektura podoby výklenkové kaple – poklony, která je pro krajinu jižního Znojemska charakteristická. Zděnou stavbu obdélného půdorysu na čelní straně a obou stranách bočních vertikálně člení postranní pilastry, které svírají hlubší půlkruhově zaklenuté niky. Pilastry na přední straně jsou dvoudílné se dvěma římsovými hlavicemi nad sebou. Pilastry na bočních stranách jsou pod hlavicemi dekorovány malovanými ornamentálními čabrakami. Horizontální členění poklony tvoří průběžné parapetní římsy nik obíhající všechny tři architektonicky členěné strany poklony kromě pravoúhle ustoupených nároží, dále římsové hlavice pilastrů, jejichž výrazné profilace vyplňují i ustoupená nároží, a konečně opět výrazně profilovaná korunní římsa, z níž vystupují římsové hlavice horních dílů čelních pilastrů. Architekturu poklony na přední straně završuje ořímsovaný, cihlou krytý lichoběžníkový štít prolomený uprostřed mělkou půlkruhově zaklenutou nikou, v níž se nachází malovaný monogram Panny Marie. Z lichoběžníkového ukončení štítu vystupuje čtyřboký, konkávně tvarovaný podstavec kovaného latinského kříže. Plochou zadní stranu poklony završuje valbová stříška s cihlovou krytinou. V nice na čelní straně kaple se nachází novodobá „barokně“ stylizovaná malba Piety (Sedmibolestná Panna Maria doprovázená figurou andílka přidržuje na klíně disproporčně malé Kristovo tělo, v pozadí vystupuje dřevěný kříž s nápisem IN / RI). Před obnovou se v nice, tehdy kryté kovanou, ornamentálně pojednanou mříží, nacházela plechová výplň s nedochovanou malbou. Levou boční niku vyplňuje malba zachycující postavu sv. Jana Evangelisty, pravou františkánského světce – patrně sv. Františka z Assisi. Kaple je omítaná ve světle béžovém mramorovaném tónu s hnědou barevnou linkou zdůrazněnými profilacemi římsových hlavic a říms, hnědými malovanými čabrakami a mariánským autogramem, a stejný barevný tón má také širší pás lemující vnitřní okraj nik na bočních stranách objektu.