boží muka z roku 1717

Kamenná pilířová boží muka jsou umístěna na pravoúhlé základně ukončené jednoduchou římsou. Hranolový dřík vyrůstá z širší čtvercové patky s čelní nápisovou částí a ukončením oblounem, na nějž navazuje zužující se dekorativní střední část pilíře, po stranách s dvojitě profilovanými vpadlými vertikálně orientovanými obdélníky s půlkruhovým záklenkem, které uprostřed nesou reliéfní květ růže – rozetu. Dřík je ukončen profilovanou římsovou hlavicí nesoucí kaplici. Stěny kaplice tvoří obdélníkové rámy se čtyřmi segmentově ukončenými mělkými nikami, zdobenými ve cviklech sférickými trojúhelníky. Jednotlivé reliéfy v nikách kaplice nesou vyobrazení Archanděla Michaela, zpodobeného ve zbroji s pláštěm, ve zdvižené pravici třímá meč a jako anděl smrti a Božské spravedlnosti v levici drží váhy; dále Ukřižování (tzv. Malá kalvárie s Pannou Marií a sv. Janem Evangelistou), vyobrazení Nejsvětější Trojice (typologie Trůnu Milosti – sedící Bůh Otec drží před sebou kříž s tělem Ježíše Krista, jehož spodní část zahalují oblaka a holubice Ducha svatého); a motiv Svaté Rodiny (Panna Maria a Josef držící lilii vedou uprostřed Ježíška, budoucího Spasitele). Kaplice, ukončená vyloženou profilovanou římsou, nese kříž s cibulovitou masivní patkou se zaoblenými horními hranami vrcholícími v zúžení jednoduchou římsou a oblounem, nad nimiž pokračuje samotný hranolový kůl kříže se zakončením ramen s motivem stlačené lilie. Čelní i zadní část kříže byla reliéfně zpracována, obvod kříže lemuje silnější jednoduchá linka, uvnitř vysekána kapitální písmena christogramu IHS, na horní část břevna písmene H nasedá (dekorovaný) tlapatý kříž, strany břeven a spodní část kůlu zdobí rozety. Německý nápis v novověké kapitále, umístěný v čelní části patky pilíře, odkazuje na dataci díla k roku 1717 a jméno zřizovatele: GOTHARD / BRANZL HA(T) / LASEN SEZE(N) / TEN 30 APRIL / 1 7 1 7 //.