činžovní dům

Situace: zhruba uprostřed severní fronty Masarykova náměstí, kompoziční součást jednotné úpravy bloku, navazuje přímo na nárožní budovu bývalé Anglobanky (Komerční banky). Řadový třípatrový (původně dvoupatrový) nájemní dům, podsklepený, zděný, tvrdé hladké omítky, nátěr v odstínech okru. Ve dvorní části je dům na polozapuštěném suterénu o patro vyšší, tedy čtyřpatrový. Exteriér: Uliční průčelí je v zásadě čtyřosé, v přízemí pětiosé, se vstupem uprostřed. V krajních osách v 1. a 2. patře zachovány mělké rizality (pův. vyvedené nad střechu jako věžičky) z původní secesní podoby domu, v moderní úpravě, taktéž se dochovala okna, v obou středních osách sdružená. Vodorovné členění římsou nad přízemím a nad 2. patrem, svisle člení průčelí zdvojené liseny, vrcholící v atice střídáním ustupujících ploch a plastických rámů ( v obou krajních osách vybraných ve tvaru V. Sokl s okénky sklepa je obložen pískovcem, okna i dveře mají pásové šambrány, v patrech plochy mezi lisenovými rámy člené vpadlé obdélné výplně. Okenní a dveřní konstrukce původní, v členění i dekoru rámů. Dvorní průčelí je symetricky pětiosé, poslední patro odděleno římsou a cháněno přesahem ploché střechy. Střední osa mělce ustupuje z průčelí, v ní jsou vloženy balkony s kovovým zábradlím. Okna mají mělce vpadlé rámování.