činžovní dům

Nárožní čtyřpatrový obytný dům s plochou střechou, součást blokové zástavby s urbanisticko- architektonické kompozice Mírového náměstí podle návrhu prof. Gočára tvoří severní část krátké uličky mezi Masarykovým náměstím a Třídou Karla IV. Za jednotně hmotově i architektonicky řešeným průčelím se skrývají čtyři samostatné činžovní domy. Dům má půdorys ve tvaru písmene U, nároží do Masarykova náměstí je pravoúhlé, do tř. Karla IV. zaoblené. Zdivo cihelné, omítka tvrdá břízolitová ve dvou odstínech okrové barvy (předstupující architektonické články tmavší, ustupující světlejší). Průčelí je výrazně členěno svislými lesénami, které přecházejí do atikového štítu se zubovitým ukončením. Dvůr je částečně vybetonovaný, částečně slouží jako pískoviště pro děti, které se po odstranění plotu stalo součástí vnitroblokového prostoru. Dvůr je snížen proti úrovni chodníku o cca 270 cm ne úroveň původního terénu pevnostní labské kotliny.