venkovská usedlost

Drobná venkovská usedlost situovaná v severozápadní části návsi sestává z obytného stavení (jeho památková ochrana byla zrušena v r. 2010) a ze špýchárku (částečně demolováno), seskupeno okolo úzkého dvorku. Obytné stavení nad obdélným půdorysem, podélnou osou orientované cca ve směru S-J. V jižní části obytné stavení na které ze severu navazují chlévy. V severním závěru dvora stál roubený patrový špýchárek s pavláčkou. Naproti obytnému stavení stojí torzo kurníku se seníkem, objekt není památkově chráněný. 1) špýchárek Patrový špýchar nad obdélným půdorysem se zděným omítaným přízemím, se vstupem do sklepa. Patro roubené, omítané s trojúhelnými svisle šalovanými štíty, střecha sedlová pokrytá drážkovými taškami. Komora v patře je přístupná z pavlače s plným zábradlím, ke které vedlo vnější schodiště. Na pavlači vzadu schody na půdu. 2) obytné stavení Obytné stavení přízemní, s půdním polopatrem, nad obdélným půdorysem, z části roubené omítané. V podélné ose přiléhá chlév vyzděný ze smíšeného omítaného zdiva, nad širším půdorysem. Střecha obytného stavení sedlová pokrytá drážkovými taškami. Střecha chléva rovněž sedlová, zvýšená oproti obytnému stavení, pokrytá drážkovými taškami. Jižní štítové průčelí hladké, ve střední ose se sdruženým okenním otvorem, výplň zcela chybí. Štít trojúhelný neoddělený od průčelí s mírně přesahující střechou, nově upraven - původně zřejmě s lomenicí. Západní podélné průčelí o třech osách, vpravo obdélné okno a ve střední ose obdélný vstup, výplně zcela zničené. Vlevo vstupu při obvodové stěně kryté dřevěné schodnicové schodiště na půdu. Vlevo schodiště čtvercové okno zadní světnice bez výplně. Půdní polopatro vysazeno na stropnicích, čelní strana polopatra z větší části obložena novodobými dřevovláknitými deskami, na části původní svisle kladená prkna s otvory holubníku. Vpravo vstupní síně přední světnice, původně s trámovým záklopovým stropem, dnes zdevastováno, stěny obezděny cihelným zdivem, ze stropu zůstaly jen stropnice. Levá zadní světnička měla poválkový strop s lepenicí a se střední okosenou stropnicí, dnes z větší části strop zřícený, střední stropnice je na místě. Zcela chybí všechny dveře. Bývalá černá kuchyně zcela bez zastropení, zcela ubouráno bylo i komínové těleso nesené pravděpodobně klenbou ukončující prostor černé kuchyně. V čelní stěně pravoúhlé okénko v nice, jednokřídlé dřevěné křížem členěné. Mohla zde být pec vystupující z hmoty domu, dnes pouze torzo přístavku z cihelného zdiva, kryto pultovou střechou. Obytné stavení pokračuje mladším zděným omítaným chlévem, s povalovým stropem, přístupným vchodem s kamennou zárubní s nadsvětlíkem. Krov nad obyt. stavením i chlévy tvořen jednoduchým archaickým typem konstrukce s vrcholovou vaznicí nesenou šikmými vzpěrami začepovanými do vazných trámů. Severní štít byl zřejmě bedněný svisle kladenými prkny, ta dnes zcela chybí.