kaple P. Marie

Při hlavní komunikaci nedaleko centra města Slavičína postavena drobná církevní kaple Panny Marie. Objekt na půdorysu obdelníka s půlkruhovým závěrem je v přední části tvořena otevřenou předsíní s dvojicí zděných kruhových sloupů na přízední čtvercové patce ve vrcholu s deskovou hlavicí, nesoucí rovné kladí. Hladká fasáda je tvořena nízkou přízemní podnoží, ve vrcholu pak profilací průběžné korunní římsy. Průčelí je zakončeno trojúhelným ořímsovaným štítem sedlové střechy, nad závěrem zvalbené. Ve středu štítu je umístěn reliéfní nápis “ ZUSTAŇ STÁLE / MATKOU / LIDU SVÉMU”. Ve vrcholu je pak osazen kovový patriarší kříž. V ose průčelí je proražen pravoúhlý vchod, osazený jednokřídlou dveřní konstrukcí ztlačeného segmentového klenutí. Čelo dveří je členěno dvojicí zrcadel ve spodní části, v horní polovině pak plochou průhledu, členěnou pravoúhlou osnovou dřevěného kříže. Vnitřní dispozice je zaklenuta pruskou klenbou. Bezprostřední prostor kolem stavby je upraven podokapovým chodníkem a dlažbou z ložených dlažebních kostek v rozsahu přístupové plochy a úzkého chodníku kolem stavby. Pozemek s vysazenou okrasnou vegetací je obehnán drátěným plotem, v přední části do ulice s kovanou mříží a jednokřídlými vrátky. rozměry: základna cca 2 . 3 m, výška cca 3 - 3,5 m materiál: cihlové zdivo, omítky, krytina - plech