krucifix

Na okraji obce Slušovic při vidlici cest do Březové a Štípy umístěn kamenný kříž. Výškově odstupňovaná architektura kříže je umístěna na izolovaný základ čtvercového půdorysu v sousedství vzrostlých bříž. Trojdílný sokl je tvořen pravoúhlou paticí se zalomením horní části a navazující středovou částí s výrazným konvexním vydutím objemu v dolní třetině výšky. Na čelní straně je mělký reliéf rokajové kartuše bez výplně pole. Zbývající strany soklu jsou hladké. Ve vrcholu je zakočen vyloženou profilovanou deskovou korunní římsou, na níž dosedá čtyřboký pylon s profilací patky a krčku ve vrcholu. Na všech čtyřech stranách jsou zúžující se plochy členěny sekanými lineárními rámy s konkávně probranými kouty. Ve vrcholu dosedá vlastní těleso latinského kříže jetelového zakončení ramen s korpusem Krista. Litinová plastika mírně prověšeného těla vykazuje kvalitní modelaci fyziognomie svalstva s rovnoměrným zpracováním partií. Drobná bederní rouška je uvázána v uzel na levém boku s minimalizovaným závěsem, podtrhující individualizované zpracování rysů tváře a kadeří. Hlava mírně zvrácena se naklání k pravému rameni. Na horním konci svislého břevna je upevněna litinová kovová deska nápisové blány se zkratkou I N R I. Horní konec svislého břevna byl patrně odlomen a dodatečně připevněn na zadní straně vsazenou svislou kovovou sponou, doplněnou kovovou hranatou objímkou. Zadní plocha tělesa vlastního kříže je členěna mělkým pozitivem tvaru. rozměry: sokl cca 0,8 . 0,8 m, výška cca 3,5 m materiál: kámen - pískovec, kov