kostel P. Marie

Farní kostel Nanebevzetí Panny Marie je jednolodní orientovaná stavba s kněžištěm v půlkruhovém závěru, sakristií a přístavbou na obdélníkovém půdorysu na severní straně a z části představenou věží v průčelí. Prostor kostela je zaklenut valenou klenbou s lunetami, v nichž jsou osazena okna uzavřená obloukem. Prostor lodi člení pilastry s římsovými hlavicemi, pod nimiž jsou vždy 4 zlacené růže. Vítezný oblouk je taktéž zdoben zlacenými růžemi. Na západní straně je dvěmi pilíři nesena kruchta s varhany. Fasáda kostela je členěna lizénami, podnoží a hlavní profilovanou římsou, která nese sedlovou střechu, nad kněžištěm zvalbenou. Okna sakristie i přístavku jsou pravoúhlá (obdélníková). Vchod na jižní straně hlavní lodi je pravoúhlý s kamenným ostěním s uchy. V nadpraží Oko Boží, nad ním prolomený fronton s klenákem a letopočtem 1712 1998 Na jihozápadním nároží jsou umístěny sluneční hodiny. V průčelí je z části představená dvoupatrová věž se symetricky umístěným pravoúhlým vchodem s kamenným ostěním a uchy. Nad vchodem okno s obloukovým zaklenutím. Zvonicové patro zdobí obdélníkový výklenek (pouze na třech stranách), nad ním obloukově zaklenuté okno. Pod hlavní profilovanou římsou je kruhový štuk pro hodiny. Nároží jsou zdobena lezénami, patra vzájemně oddělena profilovanou římsou. Věž je zastřešena nízkým stanem přecházejícím ve stlačenou cibuli-jehlan, završený makovicí s kovaným křízem. Materiál: kámen, cihla, hladká omítka žluto - bílé barvy; střecha pokryta taškami, vež měděným plechem. Rozměry: 14,70 m (v nejširší části) x 36 m, výška věže 20, základna věže 6,30 x 6,30 m.