nájemní dům Františka Aloise Dvořáka

Nárožní pětipatrový dům na půdoryse písmene L, sestávající ze dvou křídel, orientovaných do ulic Ponávka a Bratislavská. Průčelí obrácené do ulice Ponávka je osmiosé, do ulice Bratislavské sedmiosé (původně čtrnáctiosé). Zkosené nároží je zdůrazněno hranolovým arkýřem spínajícím 2. – 5. patro, k němuž po stranách přiléhají jednoosé rizality. Nároží je završeno balustrovou atikou a věžičkou s lucernou a cibulovitou bání. Střechy jsou sedlové. Soklová zóna je rozšířena až do výše 2. patra a opatřena mohutnou bosáží, která je uplatněna rovněž v nárožích rizalitů. Fasády vyšších pater charakterizuje jemný rastr omítaného režného zdiva, plocha rizalitů je členěna jemnou, v omítce naznačenou pásovou bosáží. Soklovou zónu od vyšších pater mezi 2. a 3. patrem odděluje výrazná kordonová římsa se zubořezem a vejcovcem. Průčelí jsou završena mohutně vyloženou profilovanou korunní římsou, nesenou sledem akantových konzol, kladí je dekorováno zubořezem a vejcovcem. Průčelí do ulice Ponávka je symetricky komponováno, ve 4. centrální ose je umístěn půlkruhově zaklenutý vstup, vložený do edikulového portálu s dvojicí polosloupů s římsovými hlavicemi, které nesou úsek kladí, završený roztrženým trojúhelným frontonem a doplněným sedícími protějškovými alegorickými postavami, provedenými ve vysokém reliéfu. Mužská postava opírající se o architektonický článek drží svitek, ženská postava je zobrazena s rohem hojnosti. Mezi postavami v ose je vloženo okno s půlkruhovým záklenkem, ostatní pravidelně rozmístěné okenní otvory jsou pravoúhlé. Okna ve 3. patře mají profilované šambrány s ušima a nadokenní římsy se zubořezem a vejcovcem, parapet je dekorován kuželkovou balustrádou. Okna 4. patra mají shodně tvarované šambrány, profilované nadokenní římsy a parapetní římsy nesené akantovými konzolami. Okna 5. patra mají rovněž šambrány s ušima a vyložené parapetní římsy. Průčelí do ulice Bratislavské je centralizováno dvouosým třípodlažním arkýřem, spínajícím 2. - 4. patro, v úrovni 5. patra s navazujícím balkonem s dekorativním kovovým zábradlím. Arkýř je nesen volutovými krakorci bohatě dekorovanými vegetabilním a ovocným štukovým dekorem. Nárožní trojboký hranolový arkýř má okna flankována pilastry s prstencovou bosáží a v parapetu se slepou balustrádou. Okno ve 3. patře je zvýrazněno segmentovým frontonem se zubořezovým a vejcovcovým ořímsováním. Rizality přiléhající k nároží se od ostatních ploch průčelí odlišují formou oken ve 3. patře, která jsou flankována pilastry s akantovou hlavicí a doplněna balustrovým parapetem a trojúhelníkovou suprafenestrou se zubořezovým a vejcovcovým ořímsováním. Dispozice nájemního domu jsou řešeny jako dvoutrakt, vstup ústí do vestibulu se stěnami členěnými pilastry s akantovou hlavicí a zrcadlem, lemovaným zubořezem a vejcovcem. Za vestibulem se zvedá schodiště s litinovým zábradlím završeným na každé podestě piniovou šišticí, které se v každém patře otevírá pravoúhlou arkádou do chodby, z níž je přístup k bytům. V každém patře se původně nacházely tři byty. Všechny místnosti jsou plochostropé, pouze přízemí bylo sklenuto do traverz.