kříž

V okrajové části obce při úbočí místního potoka umístěn kamenný kříž. Výškově odstupňovaná architektura kříže je umístěna na izolovaný základ čtvercového půdorysu s novodobou úzce přimknutou ohrádkou z nárožních U profilů s vloženými obdélnými rámy a vnitřní výplní s motivy čtyřcípých hvězd, převažujícím svislým řádkováním s vloženými kruhy a centrálně vloženými zrcadly. Trojdílný sokl je členěn přízemní patkou s vyloženou středovou částí a krajními kratšími křídly, na něž ve středním úseku dosedají v profilu trojnásobně hrocená volutová křídla řídké závitnice se zdrsněním v ploše čel i profilu s motivem zvonkového závěsu. Na čelní straně je umístěn mělký reliéf Bolestné Panny Marie v tříčtvrtečním portrétu un face mírného natočení. Na zadní straně je umístěn sekaný majuskulní nápis ve znění: “ KE CTI A CHWA/ LE BOŽI A K VCTE/ NI WERICIM/KŘIŽ/ TENTO WISTA/ WEN IEST NAKLA/ DEM IOZEFA/ SVCHANKA OBI/ WATELE ZDEJŠIHO/ ROKU 1849”. Ve vrcholu je sokl ukončen profilovanou vyloženou deskovou římsou, na niž dosedá dřík kříže polygonálního tvaru se stranami sekaných lineárních rámů konvexního vypnutí horních a dolních břeven na čelní straně pak pod deskou se zavěšeným zvonkovým závěsem. Na vrcholu pak dosedá na krychlové podnoži vlatní těleso kříže s kvalitně sochařsky provedeným korpusem Krista mírného prověšení, zvýrazněné partie hrudníku a pokrčených nohou. Výrazně je akcentována modelace k pravému rameni skloněné hlavy dlouhých mírně zvlněných kadeří a záhybů bederní roušky s výrazným závěsem u levého boku. Na horním konci svislého břevna je nápisová blána s nápisem I N/ R I. rozměry: sokl cca 0,8 . 0,6 m , výška cca 3,5 m materiál: kámen - pískovec