venkovský dům

V jižní části obce při komunikaci na západním svahu Hlubokého potoka stojí zděný přízemní dům přiložený delší osou k vrstevnici, se zápražím na východní straně. Hladce omítané stavení kryté sedlovou střechou s vrcholovými valbičkami je na severní straně rozšířeno hospodářským přístavkem chlívka a stodůlky. průčelí s hrubě omítaným soklem, obdélnými okny s pískovcovými parapety a hladkými šambránami s vystupujícím vrcholovým klenákem. Ona zapuštěná dvoukřídlá dělená do šesti tabulí. Střecha kryta nápodobou břidlicové šupiny v šedé barvě. Jižní průčelí tříosé s nesymetricky nasazenou střechou s přesahem nad zápraží. Okna v přízemí symetricky člení průčelí, ve štítě dvojice menších obdélných oken, pod vrcholem malé půlkruhové okénko s oble profilovanou užší šambránou. Východní průčelí pětiosé s dvojicemi oken po stranách uprostřed se vstupem v trámové okosené zárubni a diagonálně pobitým dřevěným křídlem v neprofilovaném rámu. Kovaný štít s horní klikou a kované klepadlo. Severní průčelí kryto přístavbou, viditelný je pouze neomítaný štít z řádkového pískovcového zdiva s půlkruhovým okénkem bez profilace a s kapsami pro uložení krokví střechy. Západní průčelí s nesymetricky rozmístěnými otvory: v severní části malé ležaté okénko se segmentovým nadpražím, na rozhraní severní a střední třetiny vstup se segmentovým záklenkem a u jihozápadního nároží okno obytné místnosti. Při hřebení střechy uprostřed jeho délky se nachází cihelný neomítaný komín s krycí deskou (starší pískovcový kryt v podobě valené klenby s dvojicí vstřícných výsečí byl uložen). V západní střešní rovině je osazeno pět střešních oken - v severní části tři menší, v jižní části dvě velká, ve východní střešní rovině na severu dvojice menších střešních oken. Přístavek na severní straně krytý dvojicí pultových střech s asfaltovou lepenkou. V prodloužení východního průčelí segmentem překlenutý vstup, v navazující předstupující části v jižním průčelí pravoúhlý trámový pravoúhlý vstup a obdélné okénko, nad tím trojúhelný štít obedněný svisle kladenými prkny. Východní průčelí neomítané z řádkového pískovcového zdiva, štítek vyšší pultové střechy pobitý šindeli (?) či prkny (pod eternitové šablony?). Také severní průčelí je zděné z kamenného řádkového neomítaného zdiva se svisle bedněným štítem, otevírá se velkým otvorem vjezdu do kolny. Západní průčelí svisle bedněné prkny (?), nad spodní část hlavní střechy vystupuje šindeli obedněný štítek.