krucifix

Kříž je situován na konci ul. Dolní, (směrem na Otrokovice) na pravé straně od hlavní komunice a naproti jednoho z původních panských dvorů, později hřebčince. Kříž je vyzdvižen na čtvercové, jednou odstupňované základně. Masivní, kubizující sokl je jednou odstupňovaný, mírně profilovaný a jeho stěny jsou hladké. Sokl je završený plintem, na který dosedá čtyřboký pylon s oblounovitě rozšířenou spodní částí. Všechny stěny pylonu jsou zdobeny rytými rámy, které sledují průběh hran pylonu, střed jejich spodní část a rohy horní části jsou půlkruhově vykrojené. Nad rámy jsou ve vrcholech stran umístěny dekorativní reliéfy, tvořené rokajemi doplněnými o voluty. Na zadní straně se nachází pouze hladká, plasticky vystupující, konvexně-konkávně vykrajovaná plocha, přibližně stejného tvaru jako reliéfy na ostatních stranách. Na vrcholu pylonu se nachází výrazně profilovaný, oblounový plint, na který dosedá vlastní kříž s mírně odsazenou a rozšířenou základnou. Na kříži je připevněno lehce prověšené tělo Krista. Jedná se o trojhřebý typ, přičemž obě nohy jsou položeny zhruba vedle sebe, takže koleny se dotýkají, chodidlo levé nohy je přeloženo přes pravé chodidlo, avšak celá dolní polovina těla je lehce vytočena směrem (pohledově) doprava. Kristova bedra jsou kryta zřasenou rouškou, která je přichycena za provazem, ovinutým kolem beder, a jejíž jeden cíp vlaje v lámaných záhybech při Kristově pravém boku. Kristova hlava spadá k jeho pravému rameni. Nad hlavou je na břevnu kříže připevněn náspivoý arch s dnes již dosti špatně čitelným rytým nápisem IN // RI //. Materiál: pískovec.